17 Април 2024сряда01:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС: Не пипайте границите на Балканите

Изявленията в полза на великоалбанските аспирации са опасни, категоричен е Берлин

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 10

Германия не приема никаква промяна на съществуващите граници на Балканите. Това заяви германският посланик в Белград Аксел Дитман. Той определи като опасни призивите, които имат за цел промяна на границите на Балканите. "Това го казваме публично и това е позицията на Европейския съюз", подчерта Дитман в интервю за белградското издание "Новости". "Много е важно всички страни да намалят напрежението, за да може да се продължи напред", изтъкна дипломатът.
Според него изявленията в полза на великоалбанските аспирации не са полезни. "ЕС реагира по този повод. Но в случай че продължат коментарите на тези коментари, навлизаме в безкрайна спирала... Много е важно в момента всички страни вербално да деескалират. Сега е моментът да се продължи напред и да се намали напрежението", каза още Дитман.
На въпрос защо няма санкции за политиците от Прищина и Тирана, които правят опасни изявления, германският дипломат отговори: Сега е важно, че има конкретно сътрудничество с цел стабилизиране и сътрудничество в региона.
"ЕС подкрепя сътрудничеството в рамките на Берлинския процес, чрез големите инфраструктурни проекти... Западните Балкани имат много ясна европейска перспектива. Това бе потвърдено изрично от Европейския съвет през месец март. ЕС и Германия подкрепят регионалното сътрудничество. Ние сме приятели и партньори на Сърбия по нейния път към Брюксел", подчерта Дитман.
По-рано и посланикът на САЩ в Белград Кайъл Скот каза, че американското правителство не подкрепя създаването нито на Велика Албания, нито на Велика Сърбия. Той уточни, че "Вашингтон не подкрепя и промяната на границите". "Американското правителство работи за стабилността и помирението на народите в региона", поясни още Скот.
По повод твърдението на бившия американски дипломат и бивш ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър, че има "план за обединение на албанците", Кайъл Скот каза следното: "Господин Уокър е частно лице. Той може да говори каквото си иска... Но това, което аз знам, е, че американското правителство работи за стабилността в региона".
Изявлението на Уилям Уокър предизвика множество реакции в Белград. Премиерът Александър Вучич го определи като лобист за Велика Албания. Сръбският външен министър Ивица Дачич от своя страна заяви, че правителството ще предложи да се забрани на Уилям Уокър да влиза на сръбска територия.
В сряда пък Косово остана без правителство заради спор за границите. Кабинетът на Иса Мустафа не успя да оцелее при вот на доверие. Основна причина за недоверието към правителството е споразумението за определяне на границата с Черна гора, подписано през 2015 г. То така и не бе ратифицирано от парламента в Прищина поради липса на мнозинство. Според опозицията Косово губи 8000 хектара територия заради договора. Това твърдение беше опровергано от местни и международни експерти, а САЩ и ЕС държат на споразумението.


БГНЕС

Румъния трябва да бъде приета в Шенгенската зона, заяви председателят на ЕК Юнкер в Букурещ. Ръководителят на Еврокомисията се опита да изчисти "определени недоразумения" относно концепцията за "Европа на различни скорости". "В ЕС никога не е имало държави второ качество или страни, които ние, движейки се напред, ще изоставим назад. Ние може да се придвижваме заедно, но с различен ритъм", каза Юнкер

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ