24 Април 2024сряда07:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Копривщица поддържа жив огъня на Априлци

Градът дава едни от най-великите ни революционери и писатели, посветили живота си на България

/ брой: 91

автор:Надежда Ушева

visibility 1825

          "Помниш ли, помниш ли тихия  двор,
           тихия дом в белоцветните вишни?"


                          Димчо Дебелянов


Копривщица събра отново за своя празник и по повод 141 години от началото на Априлското въстание десетки българи и официални гости, които почетоха делото и храбростта на Априлци. Сред тях бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, която прочете тържествено слово и поздрави присъстващите. Събитието уважиха и кметове, областният управител на Софийска област, Славянското дружество в България и др. Те поднесоха цветя и венци в знак на признателност на гроба на Тодор Каблешков. След това празничната програма на площад "20 април" продължи със спектакъла "Първата пушка" - възстановка на събития от Априлското въстание с участието на над 225 самодейци от читалище "Ненчо Палавеев", ученици от СОУ "Любен Каравелов" и клуб "Традиция".
141 години по-късно в китното възрожденско градче духът на големите български революционери е жив, техните стъпки и въстанически порив се усещат навсякъде - от тихите калдъръмени улички до къщите-музеи, съхранили ценни вещи, писма и документи от делото и живота на безсмъртните синове на България. Между тях са родените в Копривщица Георги Бенковски, водач на Априлското въстание, и Тодор Каблешков, организирал бунта в града, автор на прочутото Кърваво писмо, с което се съобщава на Главния революционен щаб в Панагюрище, че Копривщица е въстанала.
На 20 април 1876 г. тук пуква първата пушка, поставила началото на славната Априлска епопея.
Всичко в Копривщица e автентично и респектиращо - от атмосферата до старинния облик на града. Той достолепно пази своята оригинална живописност, възрожденска архитектура, белокаменни чешми и каменни мостове, извиващи се елегантно над минаващата през града река Тополница.   
Жив интерес представляват и къщите на Димчо Дебелянов, в чийто зелен двор е издигнат един от най-милите паметници, изобразяващ майката на поета, която чака да се завърне... Дело е на скулптора проф. Иван Лазаров. Днес тихият двор с белоцветните вишни посреща многобройни туристи от страната и чужбина, които с възхита и любопитство разглеждат родния дом на Дебелянов. Не бива да се подминават и къщата-музей на Любен Каравелов, чиято "Хубава си моя, горо" се смята за  неофициалния химн на Копривщица. Неслучайно средното училище тук гордо носи неговото име.
Наблизо се намират и бащините къщи на  писателя езиковед Найден Геров; на Ненчо Палавеев, известен дарител, читалището е кръстено на него; на Петко Лютов, също заможен търговец за времето си, и на други видни копривщенци, чиито паметници красят улици и площади в града. Между тях е грандиозният монумент на Георги Бенковски, който се издига близо до родната му къща. Революционерът е представен на кон, за да се покаже значението на неговата "Хвърковата чета". Погледът му е насочен към Панагюрище, където е бил центърът на Четвърти революционен окръг. Паметникът е един от символите на Копривщица. Оттам се разкрива прекрасна панорамна гледка.
Впечатляваща е черквата "Успение Богородично", която тази година отбелязва 200 години от създаването си. В нея има оригинален иконостас от 1821 г. и уникални икони от 1837-1838 г. на Захари Зограф и Йоан Самоковли. Забележителен е и храмът "Св. Никола" (1842-1844).
Копривщица - незабравима разходка из славното ни минало и възрожденската култура на България, връщане назад във времето... "Там дремят приказки старинни, там тае звънка тишина"..., пише Дебелянов в стихотворението си  "Гора".



Каменният мост "Първа пушка", от който гърми първият изстрел от Априлското въстание


Спектакъл-възстановка на събитията


Паметникът на Георги Бенковски



Снимки Авторката
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ