20 Април 2024събота13:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бившият шеф на приватизацията щял да я спира

Нямало да се продават държавни дялове и акции от дружества, ще могат обаче да се продават имоти частна държавна собственост

/ брой: 90

автор:Дума

visibility 535

На Министерството на икономиката е възложено да подготви законопроект, с който ще бъде забранена приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества. Това съобщи вчера изненадващо министърът на икономиката Емил Караниколов, който дълги години беше шеф именно на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Стана ясно, че законопроектът е вече подготвен и ще бъде пуснат за обществено обсъждане.
Караниколов обясни, че всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага. Обособени части от имущества на държавни дружества или на дъщерни техни обаче ще бъдат продавани след решение на Народното събрание и по предложение на Министерския съвет. "Под приватизация се разбира и продажба на имоти, частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители и се съгласуват с министъра на финансите, и другото е приватизацията на обособени части, което ще остане, но ще става след решение на НС и предложение на МС", разясни Караниколов. От разпространена стенограма на МС става ясно, че Караниколов е обяснил още на министрите, че "обособена част е имот, който, съгласно Закона за приватизация, може самостоятелно да осъществява административна или стопанска дейност". Продажбата на обособени чести, които са част от забранителния списък, но самите имоти и терени не са изрично вписани в същия списък, предизвика един от последните скандали в приватизацията. Дипломатическият клуб в Бояна, обособена част от АДИС, бе продаден от агенцията за приватизация на трима младежи, а след това препродаден на фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.
"Анализите на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация, са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. А дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за държавата ни", каза Караниколов. "Ресурсът на българската държава за приватизация е изчерпан. Идеята е занапред дружествата, които са останали и съществуват над 20 години и се развиват. Няма да продаваме, оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерство на икономиката, а и в другите дружества. Давам пример с военнопромишления комплекс", обясни Караниколов.
Пред "Медиапул" обаче от Министерството на икономиката са обяснили, че ще бъде направен анализ на остатъчния за приватизация ресурс и ще се прегледа забранителният списък, за да се прецени кои фирми да останат държавни, за да носят дивидент в бюджета, и кои имат шанс за продажба. Това е в противоречие с казаното от Караниколов.



Емил Караниколов каза, че всички, започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества, ще бъдат спрени веднага.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ