19 Април 2024петък00:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп уволни шефа на ФБР

"Уикилийкс" веднага предложи работа на отстранения Джеймс Коми

/ брой: 90

автор:Дума

visibility 19

Директорът на ФБР Джеймс Коми е уволнен. Тази новина буквално взриви медиите в САЩ, след като и говорителят на Белия дом Шон Спайсър потвърди информацията. Заповедта за уволнение е подписана лично от американския президент Доналд Тръмп. Новото управление ще започне да търси нов директор на бюрото незабавно, като временно постът ще бъде поет от досегашния заместник на Коми Андрю Маккейб.
Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от президента Доналд Тръмп, не е могъл ефективно да ръководи ведомството. Тази причина е посочена в писмото на Тръмп до Коми, публикувано от Белия дом.
Самият Коми научил за уволнението си от телевизията, докато бил на съвещание в Лос Анджелис с местни агенти на службата, съобщи Асошиейтед прес. Телевизионните екрани започнали да бълват новината и Коми първоначално се разсмял, според присъствал на срещата служител. Но след като завършил изказването си, той излязъл и повече не се върнал в заседателната зала. По-късно Коми отпътувал със самолет от Лос Анджелис за Вашингтон.
Коми беше директор на ФБР близо четири години. Той бе назначен за ръководител на бюрото през юни 2013 г. от бившия американски президент Барак Обама. През юли 2013 г. Сенатът го утвърди на този пост.
При него бяха открити нарушенията на правилата за водене на служебна кореспонденция от кандидата на демократите за президент  Хилъри Клинтън. По-късно Клинтън обвини Коми, че това разследване е довело до поражението й на изборите. Миналата седмица Коми е заявил пред Конгреса, че близката сътрудничка на Клинтън - Хума Абедин, е препратила "стотици хиляди" писма с класифицирана информация до тогавашния си съпруг - конгресмена Антъни Уейнър. Разследващите обаче са установили, че имейлите са били само няколко и повечето от тях не съдържали класифицирана информация.
Коми също така разследва предполагаемите контакти на сътрудници на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Русия.
Един от първите, които реагираха на уволнението на Коми, бе основателят на разобличителния сайт "Уикилийкс" Джулиан Асандж. "Уикилийкс" биха били радостни да разгледат въпроса за наемането на Джеймс Коми за подпомагане на управлението на офиса във Вашингтон, сигурно ще се радва да разследва по подобаващ начин правителството на САЩ", написа Асандж в туитър.
Другият противник на американските спецслужби и бивш техен служител Едуард Сноудън окачестви уволнението като "политическа намеса в работата на ФБР". "Този директор в продължение на години се опитваше да ме вкара в затвора заради моята политическа дейност. Щом аз мога да се обявя срещу неговото уволнение, значи можете и вие", написа и той в туитър.
Редица конгресмени също поставиха под съмнение уволнението на Джеймс Коми. Лидерът на фракцията на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви: "Ние знаем, че ФБР е проучвало дали предизборният щаб на Тръмп се е сговорил с руснаците, а това е много сериозно правонарушение. Докато ФБР роди разследване, които твърде бързо доближават президента, възниква въпросът, че генералният прокурор (Джеф) Сешънс, който се самоотстрани от "руското" разследване, е имал пръст в уволнението на човека, оглавил това разследване."
Брайън Фелън, който беше говорител на Хилъри Клинтън по време на президентската кампания, отбеляза, че дейността на Коми е застрашавала Тръмп. "Иронията с уволнението на Коми е, че този човек, който помогна Тръмп да стане президент, е лицето, което бе напълно в състояние да го свали" написал Фелън в туитър.
Няма съгласие и сред партийните привърженици на президента. Сенаторът Джон Маккейн заяви, че е разстроен от оставката на директора на ФБР.
"Джеймс Коми е един честен и почтен човек, който оглавяваше ФБР при извънредни обстоятелства", отбеляза сенаторът от Републиканската партия.

БГНЕС

"Уволни ли сте го? Шегувате ли се?", така руският външен министър Сергей Лавров реагира на въпрос за отстраняването на директора на ФБР. Лавров се срещна с американския си колега Рекс Тилърсън, а по-късно бе приет и от президента Доналд Тръмп


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ