28 Март 2024четвъртък18:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фон дер Лайен на прицел, скандалът в Бундесвера се разраства

/ брой: 90

автор:Дума

visibility 10

Скандалът за предполагаемата терористична клетка в Бундесвера продължава да се разраства. След ареста на трети заподозрян военнослужещ в германската армия министър Урсула фон дер Лайен бе изправена пред Комисията по отбрана в Бундестага, съобщи "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Германският военен министър Урсула фон дер Лайен заяви, че ще отговори на установените крайнодесни елементи в армията на страната с реформи, включително ревизиране на един от основните принципи на Бундесвера след Втората световна война, съобщи Ройтерс.
Урсула фон дер Лайен отговаря пред депутатите в парламента за "Аферата Франко А.У", задържан за подготовката на терористичен атентат. Военният министър на Берлин е под засилен натиск - опозицията недоволства от управлението на ведомството, което повече от десетилетие е в ръцете на Християндемократическия съюз, коментира изданието.
Във вторник федералната прокуратура на Германия издаде заповед за ареста на 27-годишния Максимилиан Т., задържан в Кел, провинция Баден-Вюртемберг. Арестът е извършен на основание подозрения за подготовката на тежко подривно насилие, обясни главният прокурор на страната.
Миналия четвъртък, 4 май, Урсула фон дер Лайен привика в Берлин 100 от водещите германски генерали, като отмени планирана визита в САЩ и се обърна с отворено писмо към армията, в което остро критикува порядките в редиците й.
Какво представлява "Аферата Франко А.У"? В продължение на повече от година Франко А. е бил регистриран като сирийски бежанец, продължавайки едновременно с това да служи в своя пехотен батальон. Водейки двойствен живот, той е успял да заблуди германските власти. До момента, в който скрит от него пистолет на международното летище "Швехат" в австрийската столица Виена не бе намерен, а заедно с него не лъснаха пропуските в германската система. Разследващите органи приемат за най-вероятна версията, че офицерът от армията е планирал извършването на терористичен атентат, вината за който да бъде хвърлена върху сирийски бежанец, получил убежище в Германия.
Предполага се, че Франко А. не е действал сам: по всяка вероятност той е имал съучастници в замисъла си. Издирването им продължава и към момента. В кръга на заподозрените попада 24-годишен студент, чието име засега не се разкрива, и 29-годишният Максимилиан П., също старши лейтенант в Бундесвера.
По данни на "Ди Цайт" Максимилиан Т. е съставил списък с потенциалните жертви, намерен при обиска на дома на Франко А. Сред имената изпъква това на предишния германски президент Йоахим Гаук. На прицел е била и берлинската организация "Център за политическа красота", която провежда акции срещу ксенофобията и експорта на въоръжения, а също и активистът от партията "Ди Линке" Анне Хелм. Те са били предупредени от полицията, че може да станат жертви на терористични атентати.
Според "Ди Велт" разследването се натъкнало и на още един, значително по-дълъг, "списък за разстрел", както и на конкретни планове за терористични атентати. Те са били отбелязани в джобния бележник на лейтенанта. Един от възможните сценарии за нападение на Франко А. са хвърляне на граната срещу антифашистко движение. Лейтенантът е имал и план за освобождаване от затвора на многократно осъжданата дясна екстремистка Урсула Хафербек, отричаща Холокоста.
Както стана ясно по-рано, за екстремистките наклонности на 28-годишния германец в Бундесвера са били наясно още от 2014 г.
Още от самото му основаване през 1955 г. Бундесверът има лошата слава на гнездо за деснорадикални идеи, припомня "Дойче веле". В края на 1950-те години в германската армия все още служат и 300 офицери от бившите Waffen-SS. Над 12 000 офицери от Вермахта и над 40 нацистки генерали са на служба в Бундесвера. От самото начало над Бундесвера тегне сянката на "кафявото наследство". По времето, когато министър на отбраната на ФРГ е Франц-Йозеф Щраус от Християнсоциалния съюз, много казарми получават имена на националсоциалистически функционери. През същото време в много казарми се шири мнението, че участниците в атентата срещу Хитлер, извършен на 20 юли 1944 г., са били "национални предатели". Въпросът за военните престъпления на националсоциализма остава до голяма степен табуизиран, коментира "Дойче веле".
В началото на 1980-те години тогавашният министър на отбраната Ханс Апел от Социалдемократическата партия обира много критики, само защото публично заявява нещо, което е самата истина: "Въоръжените сили са били замесени и носят лична вина за част от престъпленията на националсоциализма... Един режим на неправдата като Третия райх е абсолютно неподходящ да се почита като традиция за съвременната армия", пише "Дойче веле".
Днес не липсват случаи, при които войници се поздравяват с хитлеристки поздрави или изписват пречупени кръстове. Военното контраразузнаване МАD твърди, че деснорадикалният светоглед е разпространен преди всичко сред военнослужещите между 18- и 25-годишна възраст. Те се чувстват привлечени от възможността да боравят с оръжие и от строгата дисциплина и йерархичните структури, уточнява "Дойче веле".



Тегне ли над Бундесвера сянката на "кафявото наследство"?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ