29 Март 2024петък09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет за Александър Райчев

Софийската опера чества 95 години от рождението на именития композитор с премиера на негова детска творба

/ брой: 90

visibility 9

Ваня Иванова

Край касата на Софийската опера и балет дочух възторжена реплика: "Хвала на ръководството, колектива на театъра, че не забравят заслужилите български композитори, диригенти, певци, режисьори!" Дамата с билети за най-новата премиера - детската опера "Трите прасенца" от Александър Райчев, заобяснява кой е той.
Да, кой е Александър Райчев? Ако беше жив, щеше да срещне 95-ата си годишнина. Юбилейното му честване в Националната опера е със сутрешните спектакли (от 10 или 11 ч.) на "Трите прасенца" на 12, 13, 21 и 26 май. Оркестрацията е на неговия син Александър Райчев, отличен пианист и надарен композитор. Сценарият и адаптацията по либретото на Нина Стойчева е на режисьорката Юлия Кръстева. Диригентската палка вдига Стефан Недялков. Приказните елементи в юбилейните спектакли допълват хореографията на Мария Луканова и работата на художничката Елена Шопова. Мултимедийните ефекти също са нейни решения. А главни "виновници" за поредния празник за меломаните в театъра Пиф, Паф и Пуф са младите гласовити артисти Вихра Смилкова, Рада Тотева, Николай Павлов, Георги Джанов, Калин Душков.
Александър Райчев е роден на 11 април 1922 г. в Лом, явно в семейство на отворени към музиката родители. Защото и той, и братята му Ромео и Виктор поемат трудния, отговорния път на музиканти. Специалистите и почитателите нареждат Райчев сред най-знаменитите ни композитори. Изписваха се суперлативи за "богатството на неговата фантазия, оригиналната му музикална инвенция". Огромната му ерудиция неизменно бе "неизчерпаем извор на идеи и творчески замисли, които превръщаше във вълнуващо емоционална и дълбоко национална по своята същност музика". Отличният ученик по композиция на проф. Панчо Владигеров в Консерваторията (сега Музикалната академия), специализант по дирижиране и композиция в Будапеща остави забележително по "художествена стойност, обем и разнообразие творчество". Композиторът бе с ярка индивидуалност и буен темперамент. Сред завещаното са балетите "Хайдушка песен" и "Изворът на Белоногата", оперите "Мост", "Тревога", "Аспарух" (посветена на 1300-годишнината на Българската държава), увертюри, ораториите "Дружба", "България - бяла, зелена, червена". Популярни са и шестте му симфонии и преди всичко първата - "Той не умира" (по Ботевата балада "Хаджи Димитър"), и втората - "Новият Прометей". С подписа му са оперети, мюзикъли, филмова и театрална музика, повече от 500 хорови, солови, детски песни и още, и още творби. Някои от тях, като балета "Хайдушка песен", поставиха и в чужбина.
Памет за отговорност, работоспособност пазят студентите на проф. Райчев по хармония и композиция, колегите на ректора на Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров". Александър Райчев беше и диригент в Младежкия театър, секретар и председател на Съюза на българските композитори, зам.-председател на Комитета за култура (днес Министерство на културата). Намираше време дори да споделя в статии мисли, опит по проблемите на българската музика, и за Учебник по хармония. Българската държава му се отблагодари с най-високите правителствени награди и отличия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ