25 Април 2024четвъртък18:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5 и 1/2 скандинавски визии за култура

Третото издание на фестивала започва днес във Варна с исландски филм

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 23

Третото издание на фестивала "5 и 1/2 скандинавски визии за култура" започва днес във Варна с филма "Мащерка", Исландия (2015), на режисьора Бьорн Хлинур Харалдсон. Най-важната задача, която съм си поставила, е да работя с млада публика, проявяваща отношение към авторското кино. Събитието е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи чрез адекватно представяне на практики от света на киното, обяснява Елица Матеева, артистичен директор на "5 и 1/2 скандинавски визии за култура". Тя избира да показва филми от Скандинавието, защото то е добър пример за културна стратегия - умна, модерна, мотивираща към творчество и развитие. Матеева ще разкаже за Лукас Мудисон - интересен шведски режисьор, като ще бъде представен и негов филм.
Програмата ще продължи на 11 май от 18.30 ч. с "Безшумно сърце", Дания (2014). Режисьор е Биле Аугуст, сценарист Кристиан Торпе. Неизлечимо болната Естер е взела решение да се подложи на евтаназия - с помощта на съпруга си Поул. Краят й трябва да настъпи в неделя, но колкото по-близо е смъртта й, толкова повече нараства колебанието у членове на фамилията. На 12 май от 18 ч. ще се състои лектория на тема "Лукас Мудисон и неговите истории", след което ще бъде излъчен филмът "Ние сме най-добрите", Швеция-Дания (2013), в рубриката "Скандинавско кино за младежи", реж. Лукас Мудисон. "Punk is dead", но не и за Клара, Бобо и Хедвиг - три късо подстригани момичета, готови да вдигат бунт. Дразнят се на момчетата от нашумялата група "Iron Fist", затова напук си правят своя...
"Шведски навлек" (Швеция-Норвегия, 2015) е включен в програмата на 13 май от 18.30 ч. Режисьор и сценарист e Рони Сандал. Дино е 23-годишна шведка и като хиляди други емигрира в Осло, за да си търси работа. Така се озовава в дома на известен тенисист от миналото, за да помага в домакинството и да се грижи за малкото му дете. В събота от 10 ч. ще се състои "Пътешествие във финландската комедия" в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Входът е свободен.
Всички прожекции от проявата може да се гледат в "Contemporary space" - с редовна цена на билета 7 лв. и намаление за учащи и пенсионери 5 лв.


"Ние сме най-добрите" - реж. Лукас Мудисон

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 386

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 319

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ