25 Април 2024четвъртък09:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Страститe между Великден и Гергьовден

Всяко безпринципно действие рано или късно води до политическото бунище

/ брой: 88

visibility 40

Николай Шопов

По Великден едни, които имат възможности, пътуваха в чужбина, други останаха тук. Който имаше възможност, си купи агнешко, а други го отложиха за Гергьовден или за някой ден нататък. Всъщност какво ли да си купиш, като ни изненадаха и с 50 лева за килограм череши. Така е при "невидимата ръка" на пазарната икономика. Тя е невидима, може би, защото не съществува, а други управляват така наречената пазарна икономика. Но това са други теми.
Да минем на страстите между Великден и Гергьовден. Те се разразиха доста бурно. Започнаха с твърде тривиално съобщение за нашите ширини - среща в един офис на главния прокурор с един бизнесмен. И то преди месец. Нищо странно за българските нрави. Самият бизнесмен каза, че ако стените можели да говорят, то какви срещи са ставали в този офис... За разлика от друг път сега имаше неочаквано продължение. И то какво? Завърши с оставката на член на ИБ на БСП. Права ли е Корнелия Нинова в случая? Абсолютно! Трябва ли да се сърди Гергов и да продължава да говори? Не трябва.



Защото въпросът е принципен

Бизнесмените по принцип не трябва да участват в ръководството на партиите. И това трябва да го знаят както бизнесмените, така и лидерите на партиите. Ако се спазва този принцип, няма да има колизии. Гергов не е извършил престъпление, не е направил нищо нередно като бизнесмен. Като такъв той има право да се среща с който му е необходим за развитието на бизнеса. Няма значение от коя партия. Може да е премиерът, министър, кмет и т.н. Бизнесът има свои правила. В политиката обаче е друго. Тя също има своите правила и принципи. Като политик Гергов е постъпил неправилно. Нарушил е политическите норми. Защото това негово действие поражда негативни обществени настроения и те се отразяват на партията, която представлява. От законова гледна точка той не е направил нищо нередно, но от морална и принципна това е нередно. И затова се стигна до напрежение вътре в партията, и до разразилите се страсти по медиите.
Това трябва да бъде за урок, както за бизнесмените, така и за лидерите на партиите. Те не трябва да обещават постове в партията, а и бизнесмените не трябва да поставят условия. Трябва да има принципни и откровени разговори.   Бизнесмен, който изповядва принципите, идеите и идеалите на партията, помага, без да поставя условия. Като не иска и не е съгласен, просто не го прави. Лидерите на партии също трябва да бъдат честни и почтени и да не дават обещания, които след време ще бъдат в ущърб на партията. Въпросът е принципен и в бъдеще просто трябва да се спазва.
    Бурни страсти се разгоряха при съставянето на новия кабинет и на заседанията на Народното събрание. Ще се спрем само на два момента от работата на парламента. Първият е приемането на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За първи път в най-новата ни история той беше приет на едно заседание, без обсъждане. Правилно групата на БСП напусна залата. Това беше един напълно недемократичен акт от страна на ГЕРБ и патриотите.  Явно добре са усвоили тоталитарните практики.
Вторият момент бе съставянето на правителството. Няма да се спираме на преговорите и пазарлъците за министерски постове. Отдавна в България всичко е обвито в мъглата на приказките за национално съгласие, за отговорност, за реформи, в интерес на държавата и т.н. Просто става въпрос за власт и облагите от властта. Много лесно патриотите отстъпиха от исканията си, само и само да участват в кабинета. Както направиха и реформаторите при съставянето на кабинета "Борисов-2". Много "демократично"  се реши да бъде премахнат и парламентарният контрол по БНТ-1 и да бъде прехвърлен по БНТ-2 - програма, която почти не се гледа. Като скриеш премиера и министрите от отговори на въпросите, не означава, че ще решиш проблемите. Те си остават нерешени, а обществото винаги намира начин да се информира. Известна е приказката за щрауса.
    Разгоряха се страсти и при желанието на Бойко Борисов да демонстрира



фалшиво национално съгласие

и добронамереност. Предложи на Корнелия Нинова да бъде председател на Народното събрание, а Деница Златева да остане в правителството. Правилно БСП отказа и двете предложения. Каква опозиция би била при това положение? Никаква. Да участваш в ръководството на Народното събрание и в правителството и да се правиш на опозиция. Това си е шизофренно състояние. В такова изпадна Реформаторският блок и видяхме докъде стигна. Всяко безпринципно действие води до политическото бунище. В какво състояние се намират социалистическите партии в Унгария, Гърция, Австрия, Чехия, Полша, Франция, Испания, след като са в колаборация с десни партии и са проводници на неолибералната политика и глобалните интереси на шепа олигарси? Това е урок, който трябва да се отчита, а БСП да бъде безкомпромисна в това отношение. Само принципна позиция и остра, агресивна, компетентна опозиционност ще донесат успех на БСП. Не трябва обаче да се изпада в  бруталност и самоцелност. Това също отблъсква избирателите и не води до нищо добро.
Има още един довод БСП да не участва в правителството. Има ясно управляващо мнозинство, което декларира, че е способно да управлява. Бойко Борисов непрекъснато твърди, че България е най-стабилната страна на Балканите и може би в Европа. Тогава какво налага БСП да има министър в кабинета? Нима правителството няма капацитет да се справи с председателството на ЕС. Ами да си признае. А не да се говори за национална отговорност. Още по-нелепо бе твърдението на служебния премиер Огнян Герджиков, че БСП от партиен егоизъм е отказала предложения пост. БСП отказа от принципни позиции и заяви своята опозиционност. Това е правилното.
    Съвсем накратко по две теми, по които се разгоряха бурни страсти в Македония и Франция. Защо се стигна до драматичните събития в Македония? По една проста причина.

Намеса във вътрешните работи

на страната. И това не е отсега. От дълго време посолството на САЩ и представителството на ЕС смятат, че имат право и задължение да опекунстват над Македония. Най-лошото е, че всичките им намеси са в полза на албанското малцинство. Кой поддържа правителство, което да изпълнява така наречената "албанска платформа"?  Европейският съюз, САЩ, НАТО, Англия. Какво искат албанците? Албанският език със статут на втори държавен, федерализация на страната по етнически принцип, нов герб, флаг и други символи на държавата. Така Македония ще се превърне от единна държава в някаква аморфна страна. Кой има интерес от това? Известно е, че Тирана отдавна мечтае за "Велика Албания", която да обединява албанците от Косово, Македония, Прешевската долина в Сърбия и южната част на  Черна гора. Кой инспирира всичко това от години? САЩ изкуствено създадоха държавата Косово, поддържат албанците в Македония и мечтата на Тирана за обединение на всички албанци в една държава. За да се създаде противовес на православието и славянството. Защо Европа не вижда, че на Балканите се създава един мини Близък изток, който в бъдеще може би ще бъде проблем. Нека всеки сам си отговори на този въпрос.

Две думи за изборите във Франция

    Резултатите показаха, че партиите на статуквото претърпяха поражение. Неолибералните политици и медии агресивно водеха кампания в полза на Макрон. Неговото първо място предизвика неистова радост сред европейските лидери и те заявиха, че това е тяхна победа. Юнкер пръв поздрави Макрон след първия тур. Защо е тази радост? Защото Макрон твърдо ще следва и ще провежда политиката на глобализма и неолиберализма. Макрон е продукт на Оланд и на политтехнологията. Неизвестен бюрократ и чиновник, той ще бъде удобен президент, който ще свири втора цигулка в дуото Меркел- Макрон.
И един въпрос постфактум - представяте ли си, какво щеше да стане, ако случайно Льо Пен беше спечелила? Какъв вой в либералната преса, какви заклинания от европейските политици и какви бунтове и безредици във Франция щеше да има. Ще бъдат забравени приказките за правото на избор на гражданите, за признаване на резултатите от изборите. Но защо ли да се учудваме като в представяната за най-демократична страна - САЩ не се примириха с резултатите от избора на президент. За глобалистите и неолибералите всеки избор, който не е в техен интерес, е манипулиран, недемократичен и нелегитимен.
    Страстите, които се разразиха след Великден, не бяха по-малки от Страстната седмица. Тепърва ще бъдем свидетели на още по-мощни страсти в следващите месеци. Остава да се молим да не се превърнат в буен огън.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ