19 Април 2024петък20:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Задава се расова война

С какво заплашва предложението на южноафриканския президент да отнеме земята на белите фермери

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 116

Преди месец президентът на ЮАР Джейкъб Зума излезе с идеята да лиши от земя всички бели земевладелци в страната. В рамките на политиката за връщане на коренните африканци на влияние в индустрията и бизнеса Зума настоява за експроприиране на земите без компенсация. Потомците на европейските фермери възприеха тези изказвания сериозно и заявиха, че риториката на президента свидетелства за началото на "расова война".
Джейкъб Зума на свой ред поиска парламентът да промени Конституцията на Южна Африка, като разреши експроприирането на земи от белите собственици. Разбира се, без компенсации. Той призова представителите на "черните" партии да се обединят за решаването на този въпрос.
"Ние трябва да признаем факта, че тези, които се намират в парламента, в частност "черните" партии, трябва да се обединят, защото на нас са ни необходими две трети от гласовете, за да внесем промени в Конституцията", цитира в. "Телеграф" думите на Зума.
Според действащото законодателство южноафриканските власти са задължени да изплащат компенсации в случай на експроприиране на собственост.
А докато чака конституционните промени, президентът Зума възнамерява да извърши доколониален одит на ползването на земи в страната. По думите на държавния глава тъмнокожите фермери владеят едва 9,8% от 82-та милиона хектара селскостопански земи.
Според независимата оценка на Южноафриканския институт за расовите отношения, 78% от земите са частна собственост, но точни данни за расовата принадлежност на земевладелците няма. В същото време голяма част от останалите 22% от земите, принадлежащи на държавата, според данни на института, се използват от тъмнокожи фермери, които са се настанили там самоволно.
Любопитно е, че натиск върху управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) оказва опозиционната партия Борци за икономическа свобода. Лидерът на "борците" Джулиус Малема заяви пред парламента, че възнамерява да обедини тъмнокожите хора в Южна Африка, за да експроприира земите на белите. Малема отбеляза, че партията му е готова да подкрепи АНК, чийто председател е Зума, за да прокара необходимите поправки в Конституцията, отбелязва "Раша тудей".
"Народът на Южна Африка, ако видите прекрасна земя, вземете я - тя принадлежи на вас", провъзгласи Малема.

Лекуваме раните от миналото


В неотдавнашното си годишно послание до народа на ЮАР Зума за първи път призова да се отнеме земята на белите фермери. Той също така говори дълго за необходимостта тъмнокожите да си върнат лидерските позиции в промишлеността и бизнеса.
Например Зума заяви, че трябва да се промени расовият дисбаланс в минната промишленост, тъй като сега почти всички предприятия в този изключително важен отрасъл за икономиката на страната са собственост на местни бели или на чужденци. Зума също така нарече "извратена ситуация" факта, че само 10% от компаниите, представени на фондовата борса в Йоханесбург, принадлежат на тъмнокожи.
По-късно в парламента президентът отбеляза, че 23 години след края на епохата на апартейда бялото малцинство и до днес доминира в икономиката, получавайки пет пъти повече от коренните жители.
"Тъмнокожото мнозинство продължава да е ощетено икономически. Необходими са фундаментални промени в структурата на собствеността и контрола върху икономиката в полза на всички южноафриканци", обяви Джейкъб Зума.
При това президентът отхвърли обвиненията на бялото малцинство, че икономическата му програма е расистка.
"Това не е проява на омраза към бялото население. С това ние лекуваме раните от миналото и искаме да постигнем истинско помирение. Завоюваната през 1994 година политическа свобода трябва да се съпровожда с икономическа свобода за тъмнокожото мнозинство на страната ни. Белите сънародници също ще участват в процеса на създаването на единно, нерасово и процъфтяващо общество", цитира ТАСС Зума.

Конфликтът е неизбежен

Президентът на ЮАР говори за експроприация на земи без компенсации като стъпка към помирение, но белите фермери предричат изостряне не етническия конфликт. В Народния съвет на бурите-африканери, в който членуват 40 хиляди души, заявиха, че ще възприемат експроприацията на земи без компенсации като "обявяване на война".
"Ние сме готови за битка. Това ще прерасне в расова война, която искаме да предотвратим", казва председателят на съвета Андрис Брейтенбах пред британския в. "Телеграф".
"Идеята за възстановяване на историческата справедливост сама по себе си е разбираема. В ЮАР над 80% от земите са принадлежали на бялото население, въпреки че то е по-малко от 10% от общия брой на жителите. И темата за връщането на земите в битката с апартейда е присъствала винаги", казва главният научен сътрудник на университета в Западен Кейп (ЮАР) Владимир Шубин, цитиран от "Раша тудей".
След края на почти 45-годишния период на апартейда в страната бе провъзгласена поземлена реформа. Идеята на реформата е белите фермери да продават земята си на държавата, а тя на свой ред да я преразпределя между тъмнокожите земевладелци.
По думите на научния сътрудник в Института за Африка към Руската академия на науките Алберт Хаматшин, за 23 години след края на апартейда в поземлената реформа е направено много малко. А колкото до идеите на Зума според експерта това е популизъм.
"Преди няколко години ставаше дума да се направят промени в Конституцията, които да позволят да се експроприира земя независимо от желанието на собственика. Още тогава не бях убеден, че това ще започне да се прилага. Но да се експроприира земя без компенсации - не смятам, че това е възможно. Това е губещ вариант. Не съм убеден, че такъв закон може да мине в парламента", казва Хаматшин.
Преразпределянето на земя има смисъл, но само в случай, че белите фермери ще получат от държавата компенсации, смята експертът.
Особено екстравагантно изглежда изявлението на Джейкъб Зума за доколониалния одит на ползването на земи в страната. "Според мен той каза това просто, за да "избие козовете" на "борците за икономическа свобода", но никакво завземане на земи в скоро време не се планира. Колкото до другите планове, съвременен одит може да бъде направен, но доколониален няма да е никак лесно, тъй като колонизацията е започнала още преди 300 години", отбелязва Шубин.
Според наблюдателите Зума е избрал крайно болезнена тема за вдигане на рейтинга си. Повтаряйки лозунгите на радикалните сили, президентът съвсем не съдейства за обединяването на обществото.
"Важно е всичко това (преразпределяне на земите според действащото законодателство) да става организирано. Между другото, много от фермерите в ЮАР признават, че земята ще трябва да се подели. Важното е това да не се използва за надигането на "черния расизъм", подчертава Владимир Шубин.
Отнемането на земеделските земи от белите фермери може да подкопае икономиката на страната, предупреждават експерти. Южна Африка е заплашена да повтори печалния опит на съседна Зимбабве, която се превърна в една от най-бедните страни в света, след насилственото отчуждаване на земи от бели фермери.

(По материали от чуждия печат)



Тъмнокожите фермери владеят едва 9,8% от 82-та милиона хектара селскостопански земи


Борците за икономическа свобода начело с лидера си Джулиус Малема обявиха, че ще обединят тъмнокожите хора в Южна Африка, за да експроприират земите на белите


Ще рискува ли Джейкъб Зума да превърне Южна Африка в ново Зимбабве, където насилственото отчуждаване на земи от белите фермери докара страната до бедствено положение?
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ