25 Април 2024четвъртък04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Надпревара

Скандали и рекорди на "Евровизия"

Историята на песенния конкурс не само е изпъстрена с любопитни постижения, но и се превърна в своеобразен барометър на геополитическата конюнктура

/ брой: 85

автор:Альона Нейкова

visibility 2870

След броени дни (на 9, 11 и 13 май) в Киев ще се проведе 62-рото издание на песенния конкурс "Евровизия". Домакинство на Украйна осигури победата на Джамала, която спечели първото място през 2016 г. в Стокхолм с авторската композиция "1944". Вниманието към тазгодишното събитие е повече от засилено, тъй като световната общественост живо се интересува дали Киев ще успее да организира и реализира "Евровизия" на също толкова високо ниво, както обикновено се е случвало досега. И тъй като конкурсът е прочут както с факта, че е своеобразен трамплин за международна слава на доста от участниците в песенната надпревара, така и с безброй рекорди и скандали. Нека си припомним (или научим) за някои непреходни постижения на "Евровизия".

В първото й издание, което става факт на 24 май 1956 г. в Лугано, участват 7 държави: Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Италия и Швейцария (чийто представител е обявен за победител). Замисълът на бащата на "Евровизия" Марсел Бесон е страните да се обединят и да насочат творческата си енергия към създаването на оригинални композиции в областта на поп музиката. С развитието на конкурса правилата му постепенно се променят и усложняват. Например още от 1959 г. е забранено професионални композитори да са в състава на журито.



Най-много победи

в надпреварата досега записва Ирландия: страната 7 пъти стига до върха, като Дъблин винаги се проявява като любезен домакин на "Евровизия". На втора позиция е Швеция, която има 6 триумфа. А на трета са цели три страни - Великобритания, Франция и Люксембург, с по 5 челни места.

Сигурен лидер


е ясен не толкова често, колкото изглежда на пръв поглед. Въпреки залозите на букмейкъри само крайният резултат от гласуването посочва победителя. За цялата история на "Евровизия" първо място безапелационно печели през 2009 г. в Москва представителят на Норвегия с беларуски произход Александър Рибак, изпял авторската си песен Fairytale ("Приказка"). Харизматичният певец, цигулар, композитор и актьор записва победа с рекорден в историята на конкурса брой точки - 387, което е почти двойно повече от класиралата се на втора позиция - исландката Йохана.

Последното място


най-много пъти - цели 11, зрители и жури отсъждат на Норвегия. Скандинавската страна и ветеран на "Евровизия" обаче е и трикратен победител в конкурса. А веднъж (1970) дори го бойкотира заедно със съседите си Швеция и Финландия, както и с Австрия и Португалия. Страните протестират по този начин срещу несправедливата система за преброяване на гласовете.

Завидно постоянство

проявява Германия, която участва в "Евровизия" цели 60 пъти. Страната пропуска кулминацията на песенната надпревара само веднъж - през 1996 г., когато изпълнителят Леон не успява да впечатли международното жури и не е допуснат до финала. Германците 34 пъти стигат до топ 10, но побеждават само през 1982 г. (на първото място се изкачва 17-годишната Никол) и през 2010-а (отново триумфира тийнейджърка, 19-годишната Лена Майер-Ландрут).

Познатите лица

също не са рядкост, въпреки че за повечето участници на "Евровизия" надпреварата е ярко, но единично явление в тяхната биография. Има обаче изпълнители, които щурмуват "песенния Олимп" по два, три, дори и четири пъти. Така белгиецът Фуд Льоклер се включва в състезанието през 1956, 1958, 1960 и 1962 г., като последния път записва още едно постижение - пръв за цялата история на "Евровизия" получава нула точки.

Композитор рецидивист

- така шеговито наричат германския автор на музика Ралф Зигел, чиито песни участват в конкурса цели 24 пъти, но с различен успех. Има два хита, които стигат до върха на музикалната надпревара - през 1979 и 1982 г., както и доста парчета, останали в сянката на забравата.

Ексцентрични шампиони

често пренасочват вниманието на публиката от същинската цел на конкурса - да се избере най-добрата песен на Европа. Кой ли не се е качвал на една от най-престижните музикални сцени в над половинвековната история на надпреварата: и маскираните космати Lordi, и Верка Сердючка със звезда на главата, и фолклорният състав "Бурановские бабушки", и брадатата красавица Кончита Вурст... Но все пак първото място за безкрайната абсурдност на изпълнението трябва да се връчи на пеещия пуяк Дъстин, който се кълчи в ритъма на техното през 2008 г. като представител на Ирландия.


Кончита Вурст                                       


"Бурановские бабушки"


Възрастта не е порок

- явно това мото нерядко е водещо за участниците в песенния конкурс. Най-младият в цялата му история си остава 12-годишният Жан-Жак - представителят на Монако през 1969 г., който дори стига до престижното четвърто място с парчето Maman, maman (Майко, майко). Най-възрастният кандидат да се качи на сцената на "Евровизия" е швейцарецът Емил Рамзауър, който  на 95 години поема риска да се пробва в състезанието, но не успява дори да мине през националните полуфинали. Най-младата победителка е 13-годишната белгийка Сандра Ким, която покорява сърцата на публиката през 1986 г.

Заявка за достижение

още преди същинския конкурс дават тазгодишните домакини на "Евровизия". Дори своеобразният рекорд, в който се цели Киев, да бъде признат, той няма нищо общо с участниците или композициите, които ще се представят на състезанието, чието мото през 2017-а е Celebrate Diversity (Празнувайте разнообразие). Организаторите в украинската столица възнамеряват да опънат най-дългия (265 метра) червен килим за цялата история на надпреварата.


Кой ще спечели?

Няколко месеца преди старта на "Евровизия 2017" стана ясен любимецът на публиката. И букмейкърите в един глас предричат победа на италианеца Франческо Габани, спечелил тазгодишния фестивал Сан Ремо. Обикновената на първо слушане песен Occidentali`s Karma (Западната карма) бие всички рекорди в интернет, като надвишава 105 млн. гледания и е най-търсената досега. По думите на изпълнителя текстът на парчето е ирония по отношение на населението на всички онези страни, които смятат, че могат да адаптират културата на Изтока към вижданията на Запада.
Второто място в списъка на фаворитите заема композицията Beautiful Mess (Красив безпорядък) на родения в Москва 17-годишен представител на България Кристиан Костов, чиято майка е от Казахстан. Талантливият изпълнител от малък проявява сериозен интерес към музиката, обучава се в престижния детски руски вокален ансамбъл "Непоседы", стига до финала на първия сезон на известния телевизионен проект "Голос. Дети", класира се на второ място в четвъртото издание на българския "X Factor".
На трета позиция според предварителните прогнози е парчето I Can`t Go On (Не мога да продължа) на шведа Робин Бенгтсон.
В първата петица са и песните, изпълнявани от представители на Португалия и Белгия.
Русия заяви, че ще пропусне тазгодишната "Евровизия" заради факта, че киевските власти забраниха на избраната да участва в конкурса Юлия Самойлова да влиза в страната, тъй като е нарушила украинското законодателство. От песенната надпревара се отказаха още Андора, Босна и Херцеговина, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Словакия и Турция.



Кристиан Костов

Снимка Вирджиния рекърдс/Владо Василев
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ