28 Март 2024четвъртък23:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Какъв здравен министър е необходим на българите?

Задължително винаги трябва да помни Хипократ и правилото: първо не вреди

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 76

За 16 правителства, 5 от които служебни, 19 души са били здравни министри, като някои от тях по повече от един път, но в различни кабинети. Малцина от тях имаха смелостта реално да променят нещо в здравеопазването към по-добро. Сега настъпва времето на евентуалния 17-и здравен министър в поредното 17-о правителство на Република България. През последните дни си задавах въпроса какъв не трябва е да е и какъв трябва да е следващият министър на здравеопазването. Какъв, а не кой. Защото здравата логика показва, че Бойко Борисов досега не е използвал за поста д-р Даниела Дариткова. Ала при Борисов винаги има изненади, но невинаги са приятни...
Без претенции за изчерпателност, най-общо очертанията на образа на бъдещия стопанин на пл. "Св. Неделя" 5 може би изглеждат така:
Министър, който да не прави далавери нито с електронно здравеопазване, нито с която и да е информационна система за здравеопазването. Да не се опитва повече да одържавява здравната каса, защото и без това при кабинетите "Борисов-1" и "Борисов-2" бе пряко подчинена на финансовия министър. Да не извлича лични облаги от търговия с ваксини. Да не оставя цените на лекарствата да растат безконтролно, а след това пожарно да ги намалява и за всяка стотинка надолу да дава шумни пресконференции. Да не прави поредната безсмислена задължителна здравна карта на България. Да не се опитва повече да загробва общинското здравеопазване и да оставя хората от погранични и труднодостъпни региони без медицинска помощ. Да не си мисли, че закривайки болнични легла в общинските и държавните болници пести повече пари за здраве, отколкото като дава безразборно лицензи за разкриване на нови болници и дейности в София, Варна, Пловдив и други големи градове. Да не се опитва да облича в законова форма всяко свое среднощно или утринно хрумване. Обикновено подобни "нормативни документи" падат в съда. Да използва разумно лостовете на длъжността си и да даде достатъчно възможности на младите лекари, сестри, акушерки, лаборанти да останат в страната и да не бягат от работа в малки населени места.
Министър, който най-сетне да спре да прави експерименти в системата и да лъска егото си на гърба на пациентите, лекарите, сестрите и всички, които се грижат за здравето на българските граждани. Да не обещава невъзможни и неизпълними неща, защото изречени от устата на политик и неизпълнени, те се превръщат в лъжа. Е, не че българинът не се научи в последните 25-27 години да го лъжат като за световно, но винаги остава надеждата, че ще заживее в що-годе нормална държава, в която политиците, в това число и здравните министри, поне малко от малко милеят и за избирателите си, а не само за собствената касичка.
Да не въвежда данък вредни храни като слон в стъкларски магазин.
По възможност да не е реанимиран политически труп.
Да върне обществения характер на НЗОК.
Да ограничи паралелния износ на лекарства.
Вече са изтъркани и изпразнени от съдържание изразите "електронно здравно досие", "електронна здравна карта", "електронна рецепта", но е очевидно, че бъдещият здравен министър трябва да се постарае поне да започне въвеждането им. 
Министър, който най-сетне да осъзнае, че българското здравеопазване не започва с неговите 1-2-3 или (дай Боже!) 4 години мандат, и не бива да го убива. Ако е лекар, би трябвало да си спомня основополагащия принцип на медицината "Primum non nocere!" ("Първо не вреди").
Министър, на когото болните и близките им, както и заетите в системата на здравеопазването да вярват.
Не премиерът, не неговата партия да му вярва, а хората! 
А дали ще се намери такъв човек, времето ще покаже...



С новите лица в БСП и новата програма на партията и медиците свързват очакванията си за промяна

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ