25 Април 2024четвъртък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Залагате мина, ние оставаме алтернатива

Из Декларация на ПГ на "БСП за България", представена от Корнелия Нинова вчера

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 37

Повод за декларацията е нашият разговор днес - за добри практики, блиц контрол, неспиращите подмятания за търсене на национално съгласие по важни теми и обвиненията, че БСП не е приела предложения за председател на НС и за персонално участие на наши представители в кабинета на Бойко Борисов.
Въпросът с блиц контрола ражда няколко други въпроса. Първия - за смисъла на политиката и позоваването на добрите практики за големи коалиции в Европа. Да, имаше такива и всички видяхме до какво доведоха - до раждането на популистки и националистически партии. Големите коалиции унищожиха системните партии и традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно.
Вторият въпрос е за политическото представителство. Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме близо 1 млн. души и не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате, дали те са съгласни на това? Всъщност вие скоро ги питахте и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, от чието име говорите, не го желаят?
Може ли да обясните как така до 25 март се изправяте пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27 март им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост. Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ. Как така до 25 март говорите, че БСП ще върне страната години назад, и на 27 март предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република. Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме - искате легитимация на бъдещите си решения и действия. Ние няма да ви станем смокинов лист.
На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години. До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа. Ние не приемаме това. Искаме промяна. Искаме в тази политика освен власт, пари и келепир да има и принципи, правила и морал. Когато обещаваме нещо на хората и по тяхна воля сме в опозиция, ще останем такива.
Приветстваме израстването на "Атака", НФСБ и ПФ, днес "Обединени патриоти", до извеждането на евроатлантическите ценности като абсолютен приоритет за България, както и членството на България в ЕС и НАТО. Имате нашата подкрепа за това. Приветстваме поставянето на най-важно място в това споразумение на председателството на Съвета на ЕС. Но да е ясно, че в тази ви коалиция решенията ще се вземат с консенсус. Т.е., уважаеми български граждани, политическата отговорност за това, което ще се случва в държавата, се носи от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Това е управлението, това е и отговорността. Ако вие оттук нататък обеднявате, ако вземат нов заем, ако не се чувствате сигурни по улиците и в домовете си, да се знае кой носи политическата отговорност за това.
Отсега да си кажем, че това коалиционно споразумение залага мина, залага нестабилност за България. В точка 9 сте записали, че въпреки споразумението всяка партия е свободна да отстоява различни политики и да търси подкрепа за тях в зала. Това напомня коалицията ГЕРБ и РБ - за едни неща сме заедно, но за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове за подкрепа. Това гарантира нестабилност. Плаващи мнозинства и безпринципни споразумения в тази зала. Не искаме да сме част от това и няма да ни внушавате, че това е дестабилизация от страна на БСП. Това са принципи, това са правила и това е морал.
Чакаме с нетърпение две теми, за да видим плаващите мнозинства - увеличение на пенсии и доходи, референдум и мажоритарен вот. Това ще е изпитанието за вашето споразумение, което обявявате като гарант за стабилност, а ние виждаме като заложен риск за нестабилност за България. Това е и последната причина да не сме съгласни по никакъв начин да участваме заедно с вас в това съглашателство. Оставаме алтернатива и продължаваме пътя си за промяна, докато не променим България, политическата класа и статуквото в страната.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ