19 Март 2024вторник06:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кралят на калипсото навърши 90 години

Талантливият певец и актьор Хари Белафонте вписа името си в световната история и като един от най-непримиримите борци за справедливост и граждански права

/ брой: 82

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 132

Световноизвестният певец, актьор, общественик и борец за граждански права Хари Белафонте ознаменува 90-ия си рожден ден с нова версия на хитовата си песен от 1957 г. "Island in the Sun". Белафонте е поканил детски хор да участва в изпълнението за юбилейния албум, озаглавен "When Colors Come Together: The Legacy of Harry Belafonte". Изданието отразява онова, на което е посветил целия си живот - борбата за граждански права на цветнокожите в САЩ. Артистът е съавтор на песента за едноименния филм, който предизвика полемика през 50-те години на миналия век, защото описва романтична връзка между двама представители на различни раси. "Повечето неща, които пораждат предразсъдъци и омраза, са измислени. Различията между нас трябва да са неща, които ни привличат, а не ни отчуждават", убеден е артистът.
Хари Белафонте бе почетен през 2014 г. с хуманитарната награда "Джийн Хершолт". Получавайки специалния приз, той се присъединява към елитната компания на носителите на "голямата четворка" най-престижни отличия в развлекателния бизнес - "Оскар", "Грами", "Еми" и "Тони". Документалният филм "Изпей своята песен", представен на фестивала на независимото кино "Сънданс 2010", е посветен на приноса на Хари Белафонте към борбата за граждански права и социална справедливост.


Харолд Джордж Белафонте-младши е роден на 1 март 1927 г. в Харлем, Ню Йорк, в семейство на имигранти от Ямайка и Мартиника. Дипломира се в актьорската студия и драматичната лаборатория към Новото училище за социални изследвания. Първите си роли играе на сцената на Америкън нигро тиътър. Певческата му кариера тръгва от нощните клубове в Голямата ябълка. През 1949 г. се изявява като солист на оркестъра на Чарли Паркър под егидата на звукозаписната компания "Roost" и започва да записва песни в стила на Франк Синатра и Нат Кинг Коул. По същото време дебютира заедно със своя приятел китариста Милърд Томас в знаменития джаз клуб "The Village Vanguard". В репертоара му преобладават песни от Карибските острови, негърски спиричуъли, американско кънтри. Впоследствие записва много плочи с музика в характерния за Карибите национален стил. Сред най-популярните му песни са "Jump in the Line", "Day O", "Jamaica Fairwell", "Banana Boat song", "Mary's Boy Child", "Matilda", "Mama Look A Boo Boo", "Man Smart, Women Smarter", Brown Skin Girl", "Sweet Heart from Venezuela", "Oh Freedom", "This Land is Your Land", Coconut Women", Angelina" и др. Албумът му "Calypso" (1956) заема първа позиция в Билборд 200 в продължение на 31 седмици и е първият в историята, който се продава в повече от 1 млн. екземпляра. Оттогава Белафонте записва над 50 оригинални албума. Два пъти е лауреат на "Грами", има и 8 златни плочи.
Участието му във филмите "Кармен Джоунс" (1954), "Остров на слънцето" (1957), "Бък и проповедникът" (1972), "Везните на Темида" (1999), "Канзас сити" (1996), "За и против" (1999), "Джаз 34" (1996), "Боби" (2008) и др. затвърждава славата му на многостранно надарен артист. През 50-те години води и продуцира популярно вечерно токшоу, с което става и първият тъмнокож продуцент в историята на американската телевизия. Той е човекът, който представя и прави популярни в САЩ певиците Мириам Макеба от ЮАР и Нана Мускури от Гърция.
В началото на 60-те години Белафонте започва да се отдалечава от шоубизнеса и съсредоточава вниманието си върху защитата на потиснатите етнически малцинства. През годините на борба на афроамериканците за техните права певецът се сближава с Пол Робсън и Мартин Лутър Кинг. А президентът Джон Кенеди го назначава за съветник на Корпуса на мира по културните въпроси.
Хари Белафонте посвещава голяма част от времето си на благотворителна дейност. Той предлага идеята да се запише песента "We Are the World" през 1984 г., след като в новините показват репортажи за гладуващите в Етиопия. Артистът се свързва с влиятелния мениджър в средите на шоубизнеса Кен Крейгън. Агитира го да помогне за записа да се съберат видни музиканти, а парите от продажбите да бъдат предоставени предимно за гладуващите в Африка. И поканените изпълнители, и техните агенти се включват в проекта напълно безвъзмездно. В записа на песента, създадена от Лайънъл Ричи и Майкъл Джексън, участват 45 от най-известните имена на американската музикална сцена. В резултат на тази кампания са събрани повече от 60 милиона долара.
Титлата Почетен доктор на Висшия институт по изкуствата в Куба е присъдена на Хари Белафонте за неговия принос в световната култура. Артистът заявява подкрепата си за Острова на свободата, посещава страната и се среща с Фидел Кастро и местни изпълнители. Знаменитият певец и актьор получава и наградата на Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ, чийто посланик на добра воля е, като активно участва в събирането на средства за нуждите на децата по света.
В началото на ХХІ век легендарният музикант, проправил пътя на тъмнокожите в шоубизнеса, се изявява като безпощаден критик на Джордж Буш. По време на срещата на Белафонте и Дани Глоувър с венецуелския президент Уго Чавес през 2006 г. Белафонте нарича Буш "най-големия терорист в света". Той уверява Чавес, че "не стотици, не хиляди, а милиони американци" подкрепят президента на Венецуела. По думите на певеца американските средства за масово осведомяване "изобразяват Чавес като диктатор, а на практика във Венецуела има демокрация и жителите на страната гледат уверено в бъдещето".
Хари Белафонте има три брака - с актрисата Маргьорит Бърд (1948-1957) са родители на две деца - Шари и Адриен. Другите му двама наследници - Дейвид и Джина, са от танцьорката Джули Робинсън (1957-2004). А от 2008 г. негова съпруга е фотографката Памела Франк.


Хари Белафонте
Снимка Getty Images


Хари Белафонте със Сидни Поатие и Чарлтън Хестън, 1963 г.


Хари Белафонте, 1956 г.
Снимка Getty Images


Хари Белафонте
Снимка global-gathering.com


С Мартин Лутър Кинг
Снимка largeup.com


Със Сидни Поатие
Снимка indiewire.com


Със съпругата си Памела Франк


С дъщерите си Джина (вляво) и Шари

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ