29 Март 2024петък04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН спестява 900 хил. лв. при избора на оценители в науката

Екипът на проф. Денков спаси оперативната програма от солени евроглоби за минали грехове

/ брой: 82

автор:Велиана Христова

visibility 35

Оценяването на научните проекти по оперативната програма на МОН за образование и наука (ОПНОИР) чрез централизирано избрани оценители ще струва до 900 хил. лв. - два пъти по-малко, отколкото ако бе станало с обществена поръчка чрез фирма посредник за 1,8 млн. лв., както бе решил екипът на Меглена Кунева. Това съобщиха вчера служебният министър проф. Николай Денков и заместничката му Ваня Стойнева, която отговаря за ОПНОИР. Обществената поръчка бе пусната с много ниски професионални изисквания към фирмата и оценителите, тя бе спряна от Денков, тъй като кандидатствалите не съответстваха дори на тях. Обявен бе конкурс за оценители чрез централното звено за европрограмите в МС и единственото притеснение бе, че сме поставили високи научни изисквания и може да не наберем достатъчно кандидати, призна Денков. С помощта на научни структури в ЕС обаче конкурсът е бил широко разгласен и в определения срок за оценители са подали документи 405 учени от цял свят, които имат високи научни показатели. 
Така е съставена богата банка данни за учени, които може да бъдат използвани в оценяването на научни проекти. Повторният подбор на оценители не забави сроковете за процедурите, категоричен е Денков. За това ще бъде уведомена ЕК идната седмица. До 18 май трябва да бъде готов списъкът, в който 405-те кандидати за оценители ще бъдат подредени по обективна методика според наукометричните изисквания на конкурса. До края на май трябва да приключи техническата проверка дали проектите, подадени от нашите учени по ОПНОИР, съответстват на съгласуваните с ЕК 52 критерия. Те ще бъдат оценявани от 5 юни до 20 юли, а след това до септември вкл. трябва да се сключат договори с авторите на одобрените проекти. На въпрос дали се притесняват, че предстоящата смяна на екипа в МОН може да наруши  изпълнението на сроковете, Денков и Стойнева отговориха, че оставят на следващата власт в МОН подробни папки с всичко, направено до момента, и с това, което предстои.     
Служебният МОН отбеляза съществен напредък по всички предварителни условия за ОПНОИР - готова е Стратегията за научните изследвания, на 3 май тя ще бъде представена в МС, за да тръгне към парламента. Готов е за съгласуване с ЕК вариант на Национална пътна карта за научна инфраструктура, която до дни ще бъде пусната за обществено обсъждане. Изпратен е за окончателно съгласуване с ЕК анализът на научната апаратура и оборудване у нас.
Освен това ЕК изпрати писмо, че заради допуснати грешки през 2016 г. парите за всички вече договорени средства по ОПНОИР (334 млн. лв.) ще бъдат намалени с определен процент. В разговори с Брюксел обаче екипът на Денков е договорил намалението да бъде само върху 42,6 хил. лв. по две теми, за които не може да се докаже дали отговарят на правилата на ЕК - "Твоят час" и финансиране на студентските практики. С това е намален до минимум рискът от загуба на пари. Изпълнена е основната препоръка по одита на ЕК от октомври м.г. - да се разделят политическият орган МОН, контролът и изпълнителите по ОПНОИР. Основните критики на ЕК са, че "Твоят час" е изпълняван от самото МОН, вместо от училищата чрез регионалните инспекторати, което нарушава разделението на властите. Това е ставало и по ОП за човешките ресурси за периода до 2013 г., която обаче е била ръководена от друго министерство.   
В края на служебния мандат извършените плащания по ОПНОИР са с 20% повече в сравнение с началото на февруари 2017 г. - 48,3 млн. лв. За същия период договорените средства са 334,6 млн. (с 3,3% повече спрямо февруари).

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ