29 Март 2024петък09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Меркел попари илюзиите на Лондон

След "Брекзит" Великобритания няма да има същите или по-изгодни права от страна - членка на ЕС, отсече германският канцлер

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 8

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди британците, че не може да очакват след "Брекзит" да се ползват със същите права като гражданите на страните - членки на Европейския съюз, предаде Франс прес.
"Държава, която се явява трета страна, няма да може да се ползва със същите или по-изгодни права от страна - членка на ЕС", заяви канцлерът пред Бундестага преди европейската среща на върха, която се очаква да очертае европейските параметри в преговорите с Лондон по излизането на Обединеното кралство от съюза.

"Трябва да кажа това ясно, защото имам чувството, че някои хора във Великобритания все още имат илюзии - това би било губене на време", подчерта Меркел. Изказването й бе последвано от силни аплодисменти от депутатите.
По думите на Ангела Меркел Великобритания трябва да започне градивен диалог с ЕС преди началото на преговорите. "Трябва да знаем как Великобритания вижда бъдещите си отношения с нас", отбеляза тя. "Не бива да има никакви съмнения: преговорите по "Брекзит" ще изискват много от Великобритания и Европа", изтъкна германският канцлер. ЕС ще договаря сделка за бъдещите си връзки с Лондон само след финализирането на споразумението за "Брекзит", категорична бе Меркел.
В сряда на работна вечеря в Лондон британският премиер Тереза Мей обсъди процеса на напускане на ЕС с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние. Говорители на двата лагера окачествиха като конструктивни разговорите, които имаха за цел да подобрят атмосферата преди началото на преговорите след общите избори във Великобритания.
Доста оскъдни бяха подробностите от продължилата близо два часа вечеря. Както отбеляза журналист на "Дейли експрес", отразяващ събитието, европейските политици са си тръгнали с каменни лица без изявления. По-късно говорител на британския премиер заяви, че Тереза Мей е подчертала пред гостите, че Великобритания е готова за дълбоко и специално партньорство с ЕС.
На срещата присъства и министърът за "Брекзит" Дейвид Дейвис, който по-рано заяви, че Лондон има всички основания да бъде оптимист. Трите основни точки, които политиците са обсъдили, са искането на Брюксел Великобритания да плати 50 млрд. паунда за развода, правата на европейските граждани на Острова и на британците на континента след "Брекзит", както и заплахата от вето на Испания по бъдещия статут на Гибралтар. Те са част от насоките за воденето на преговорите, изготвени от председателя на Евроепйския съвет Доналд Туск, които ще бъдат разисквани на срещата на лидерите на останалите 27 страни членки в събота в Брюксел.
Вчера министри на страните членки се събраха в Люксембург, за да обсъдят единната позиция на ЕС за предстоящите преговори по "Брекзит", предаде БНР.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ