24 Април 2024сряда12:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Нашият съвременник Чехов

Разкази и повести от "тихия вълшебник" излизат в ново издание на "Колибри"

/ брой: 82

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 53


         Пазете се от изискания език.
         Езикът трябва да е прост и изящен.

                               А. П. Чехов


Всеки образован човек знае, че "тихият вълшебник" Антон Павлович Чехов е един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови простори през психологическата проза. И все пак - защо интересът на съвременния свят към него продължава да расте? Явно точно днес, в това динамично, технологично и истерично време, имаме най-силна нужда от неговата простота, естественост, топлота и дълбочина, от умението му кротко да смъква маските, деликатно да разпъжда илюзиите, неизменно да вълнува душата и да подхранва будния ум.
Сборникът "Разкази и повести" от А. П. Чехов е привилегия за всяка библиотека. Луксозното издание, което "Колибри" публикува тези дни с великолепното художествено оформление на Стефан Касъров, съдържа както някои от белетристичните шедьоври на писателя - "Човекът в калъф", "Дамата с кученцето", "Лекокрилата", така и по-малко известни негови разкази като "Верочка", "Княгинята", "Агафия", "Съпругата", "Студент". Особено място е отредено на поетичната повест "Степ" и на повестта за еволюцията на човешките чувства "Три години". Повечето от включените преводи са нови и са дело на Пенка Кънева. Така изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик.
Не е учудващо, че днешният забързан човек продължава да цени творчеството на Чехов, откривайки в него милосърдие, незлоблив хумор, любов и топлота. Историите на знаменития писател са апология на доброто и безхитростната вяра в другия, извор на меланхолия и копнеж по изплъзващото се време. Самият Лев Толстой го нарича "несравним художник на живота". И казва още за него: "Чехов - това е Пушкин в прозата. Както в стиховете на Пушкин всеки може да намери нещо, което сам е преживял, така в разказите на Чехов, или поне в някои от тях, читателят непременно ще открие себе си и някои свои мисли."
Антон П. Чехов е величав руски писател, хуманист и драматург, известен в цял свят с класическите пиеси "Чайка", "Вуйчо Ваньо", "Три сестри" и "Вишнева градина", оказали силно влияние върху драматургията на XX век.


 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ