26 Април 2024петък12:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Немските фирми у нас недоволни от професионалното обучение на кадри

Стокообменът ни с Германия с рекордни 6,66 млрд. евро за 2016 г.

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 46

Страната ни е на дъното по качество на професионалното и академичното образование. Това съобщи вчера на пресконференция зам.-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук. Бяха представени резултатите от годишната анкета "Бизнес средата в България", която камарата провежда ежегодно. Според анкетираните фирми добре подготвените кадри, отговарящи на нуждите на пазара на труда, могат да засилят конкурентоспособността ни спрямо съседните страни, затова бизнесът иска повече разходи за качествено образование.
Неработещата публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика, са пречките, които за поредна година бизнесът изтъква и поставя страната ни на едни от последните места в Централна и Източна Европа.
Търговският стокообмен между България и Германия за 2016 година достигна рекордните 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година.  
През 2016 г. 102 фирми са се включили в допитването, което се е състояло едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Общо 67 на сто от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 33 са големите предприятия. 90% от анкетираните фирми са отговорили, че отново биха инвестирали в България. Близо 59 на сто от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6 на сто очакват влошаване. Общо 56 на сто са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват 3%. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна.
48% от анкетираните планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. 42% искат въвеждането на еврото, 38 на сто са на противоположното мнение.
Относно данъчната тежест и цената на работната ръка България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, провели паралелно анкетата - съответно първо и второ място.


Германски фирми с интерес в машиностроенето и автомобилостроенето у нас


Интерес от германски инвеститори към страната ни бе проявен към секторите машиностроене, автомобилостроене и химия. Това съобщи след среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). До края на седмицата В Хановер се провежда най-мащабното техническо изложението в Европа и едно от най-престижните събития в индустриалния сектор в световен мащаб, съобщиха от БАИ. В дискусия е изразена немската позиция, че страната ни е привлекателно място за инвестиции и се разглеждат потенциални възможности към представените сектори.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ