19 Април 2024петък11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ИД се надява да се обедини с други терористични групировки

Ислямисти, свързани с "Ал Кайда", поеха отговорност за атентата в Санкт Петербург

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 42

Екстремистите де факто са създали нова глобална терористична мрежа. Това обяви началникът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников, цитиран от руски медии. ФСБ имала данни, че ИДИЛ ("Ислямска държава") преговаря с други терористични групировки, като Бортников допълни, че терористите целели да обединят силите си.
"Ние получаваме разузнавателна информация за преговорите, които ИДИЛ провеждат с други терористични групировки за възможен съюз", разкри началникът на ФСБ, посочвайки, че тези групировки остават мощни, като разполагат с достатъчно средства за "продължаване на престъпната си дейност".
"Главатарите на най-големите международни терористични групировки като ИДИЛ, фронта "Ал Нусра", както и останките от "Ал Кайда", осъзнавайки, че са изправени пред елиминиране в териториите на предишното им господство, започнаха да променят тактиката си", уточни Бортников.
Двете групировки прехвърлят екстремисти в други страни, допълнил той.
"По-конкретно, те активно прехвърлят своите бойци в Афганистан, Йемен и дълбоко в африканския континент. Те започнаха също така да изграждат крепости и бази там. Ние говорим за де факто глобална терористична мрежа", заключи шефът на ФСБ.
Руският президент Владимир Путин от своя страна обяви, че за разрешаването на проблема с тероризма и на ситуацията в Близкия изток и Северна Африка се изисква консолидиран и балансиран подход, съобщи ТАСС. "Това са преди всичко борбата срещу тероризма като голяма заплаха за световната и регионална сигурност и стабилност, както и въпросите, свързани с политическото и дипломатическото уреждане на редица конфликти, предимно в Близкия изток и Северна Африка", подчерта руският държавен глава.
Междувременно група, свързана с "Ал Кайда" и наричаща се "Батальонът на имам Шамил", пое отговорност за бомбения атентат в метрото в Санкт Петербург на 3 април, при който загинаха 16 души, съобщиха Ройтерс и АФП, като се позовават на американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE.
В изявление, първоначално разпространено от мавританска осведомителна агенция и преведено от SITE, слабо известната групировка посочила, че нападателят Акбаржон Джалилов действал по инструкции, дадени му от лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири.
Според текста нападението било послание към Русия и страните, участващи във войни срещу мюсюлманите, че "цената, която ще платят за тези войни, е много висока".
"Тази операция е само началото", заплашва групировката. Тя твърди също, че мерките за сигурност, взети от руснаците, няма да попречат на нейните членове да ударят мишените си.
Вчера обаче бе съобщено, че ФСБ е задържала двама привърженици на "Ислямска държава". По данни на властите задържаните са планирали терористично нападение на оживено място на остров Сахалин. Единият от тях е руски гражданин, а другият - на държава от Централна Азия.
При обиска на жилището им е открита самоделна бомба, пропагандни материали и екстремистка литература. На мобилните устройства двамата са пазели инструкции за направата на бомба.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

БНБ призна: Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 1

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ