19 Април 2024петък14:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разрив в израело-германските отношения

Зигмар Габриел се срещна с две неправителствени организации, Бенямин Нетаняху му отказа среща

/ брой: 81

автор:Дума

visibility 26

Първото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното, прогнозира германският вестник "Ди Велт". В програмата на визитата на Зигмар Габриел бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика. В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитните организации. Така се стигна до залеза в израело-германските отношения, коментира вестникът.
"Политиката на премиера Нетаняху е да не се среща с чуждестранни гости, които легитимират организации, осъждащи израелските войници като престъпници. Дипломатите могат да се срещат с представители на гражданското общество, но израелският премиер няма да се среща с тези, които легитимират организации, призоваващи израелските войници да бъдат обявени за престъпници. Отношенията ни с Германия са много важни и няма да бъдат повлияни от този случай", гласи официално съобщение от пресслужбата на Нетаняху, цитирано от британския вестник "Гардиън".
От своя страна, Зигмар Габриел коментира случая: "Представете си какво ще стане, ако в Германия дойде израелски дипломат и ние му забраним да се срещне с граждански организации". В "Джерусалем пост" беше припомнено, че през 2012 г. Габриел нарече във фейсбук Израел страна, в която има апартейд.
"Б'Целем" е една от най-старите организации за правата на човека в страната, припомня "Ди Велт". Тя е основана през 1989 г., в началото на Първата интифада, от израелски учени и активисти. Според мнозина нейната цел е "да се документират нарушенията на човешките права в окупираните територии и борбата с тяхното отричане в Израел". Тя също осъжда връщането на смъртното наказание и изтезанията в Палестинската автономия.
"Да нарушим тишината" е основана през 2004 г. от 64 войници, които изпълняват военна служба по време на Втората интифада в град Хеброн. Една от декларираните цели на членуващите активисти е да бъде сложен край на окупацията на палестинците, тъй като тя корумпира израелското гражданско общество.
Активистите на двете организации служат в израелската армия, но остават най-вече анонимни. По-голямата част от тях правят кариера в резерва, затова според мнозина категорично трябва да бъдат категоризирани като "врагове на Израел".
Целта на тези активисти е да изолират Израел и да поставят под въпрос съществуването на държавата. С тези мотиви миналата година Бенямин Нетаняху сложи край на разбирателството с "Б'Целем" само десетилетие след създаването й, припомня "Ди Велт". Причината бе, че председателят й призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия срещу еврейските селища на Западния бряг.
"Да нарушим тишината" също попадна под ударите на властите. Министърът на образованието Нафтали Бенет забрани достъпа до училищата за членове на организацията и заплаши училищни директори, които си сътрудничат с нея, с освобождаване от длъжност. Преди няколко месеца посланикът на Белгия бе порицан, след като министър-председателят на европейската страна се срещна с представители на двете организации. С отхвърлянето на срещата със Зигмар Габриел в последната минута, Нетаняху постави вътрешния спор за обсъждане на международната сцена, коментира "Ди Велт".

БГНЕС

По време на визитата си в Израел Зигмар Габриел (вляво) се срещна с президента Реувен Ривлин

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ