19 Април 2024петък15:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проблясък от надежда за Йемен - може би

/ брой: 81

visibility 42

DW
Матиас фон Хайн

Донорската конференция за Йемен в Женева е проблясък от надежда за колабиралата страна. Само пари обаче няма да помогнат. За да бъде предотвратена хуманитарната катастрофа, трябва да бъде прекратена и морската блокада.
Още преди да ескалира конфликтът, Йемен беше бедна, разединена и недоразвита страна. След като коалицията, водена от Саудитска Арабия, се намеси в конфликта на страната на избягалия в Рияд президент Хади, ситуацията в Йемен се влоши катастрофално. Въздушните удари срещу бунтовниците хути и свързаните с бившия президент Салех военни части разрушиха инфраструктурата на Йемен. Между другото САЩ, Великобритания и Франция подкрепят саудитската коалиция. Германия също продава оръжия на страните в конфликта. От настъпилия хаос печелят най-вече джихадистите. През последните две години "Ал Кайда" и "Ислямска държава" (ИД) разшириха значително присъствието си в Йемен.

На всеки десет минути умира по едно дете


Както в повечето подобни конфликти, също и в Йемен най-много страда цивилното население. В гражданската война бяха убити над 10 000 цивилни граждани. Населението е застрашено от глад. Експертът по човешките права към ООН Идрис Язари рисува мрачна картина. "85 процента от йеменските граждани страдат от липса на продоволствие и медицински грижи. Седем милиона йеменски граждани страдат от недохранване, а една група от два милиона, сред които близо 500 000 деца, са застрашени пряко от глад", казва той. ООН публикува информация, според която на всеки десет минути умира по едно дете под петгодишна възраст. Досега обаче няма бежанска вълна от Йемен към Европа, тъй като хората просто не могат да си позволят финансово бягството.
Във вторник в Женева се проведе донорска конференция за Йемен, която събра почти 1,1 млрд. долара помощ за страната. ООН се нуждае от 2,1 милиарда долара за неотложна хуманитарна помощ за Йемен. До началото на април бяха събрани едва 6,6 процента от необходимите средства.

Усложнен достъп до хуманитарните помощи

Дори донорската конференция да се увенчае с успех, т.е. делегациите да изпълнят своите обещания и да отпуснат необходимите средства, възниква още един сериозен проблем. Как ще достигнат хуманитарните помощи до нуждаещите се? Мартен Милиус е координатор на хуманитарните помощи от организацията CARE. В разговор с "Дойче веле" той споделя, че прекият достъп на хуманитарните организации до нуждаещите се е силно ограничен. Той се въздържа да каже, че страните в конфликта съзнателно използват глада като оръжие във войната, но мълчаливо го одобряват. Водената от Саудитска Арабия военна коалиция носи голяма част от отговорността за кризисната ситуация. Коалицията блокира пристанищата и летищата в Йемен. Проблемът се усложнява допълнително и от факта, че най-важното пристанище за внос на хранителни стоки Худейда е разположено на Червено море. Пристанището обаче е под контрола на бунтовниците хути и поддръжниците на бившия президент Салех. Водената от Саудитска Арабия коалиция многократно бомбардира тази жизнена артерия. Мартен Милиус казва, че дори и кулокрановете на пристанището са разрушени. А експертът от ООН Идрис Язари споделя, че дори в пристанището да акостира кораб с хуманитарна помощ, разтоварването му трае до един месец.  През това време някои хранителни стоки вече са негодни за употреба.

Хуманитарен коридор?

Идрис Язари, специален докладчик на ООН, публикува драматичен апел, в който призова за незабавно прекратяване на блокадата на Йемен. В разговор с "Дойче веле" той настоява за създаването на хуманитарен коридор. "Ние говорим за хуманитарни коридори и достъп да хуманитарните помощи в други страни. Защо тогава да не можем да създадем хуманитарен коридор и в Йемен?", казва той. Ситуацията в пристанище Ходейда обаче може да се влоши допълнително. Вече се носят слухове за предстояща атака на саудитската коалиция срещу пристанището. Американският министър на отбраната Джеймс Матис подчерта при визитата си в Саудитска Арабия, че конфликтът в Йемен не може да бъде решен с военни средства. Под въпрос е обаче, дали това изявление ще отклони саудитската коалиция от намеренията й. В случай на подобна атака Мартен Милиус очаква "сериозни последици за страната" и предупреждава за опасностите за 400 000-то население на Ходейда. Още през изминалите седмици от пристанищния град Ходейда са били прокудени над 50 000 души.

Германия също носи отговорност

Германия също ще има вина, ако конфликтът в Йемен ескалира. В средата на април Германия одобри продажбата на оръжия на ОАЕ, които са част от саудитската коалиция. В оръжейната сделка са включени и големокалибрени оръжия. Експертът по отбраната от фракцията на лявата партия в Бундестага Ян ван Акен настоява за забрана на оръжейните доставки за всички членове на военната коалиция в Йемен. Депутатът от Хамбург е особено огорчен от факта, че Германия доставя и резервни части за самолетите на саудитските ВВС, които извършват въздушни удари в Йемен. "Ние знаем, че Германия доставя и муниции. Муниции, които саудитската коалиция сега използва", казва ван Акен.

/със съкращения/

БГНЕС

Местни благотворителни организации раздават в йеменската столица Сана

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ