24 Април 2024сряда22:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разследват членове на КЕВР за престъпления по служба

Прокуратурата проверява дали длъжностните лица са подпомогнали за необосновано високата цена на газа

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 18

Досъдебно производство срещу членове на Комисията за енергийно и водно регулиране е образувало специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Съмненията срещу длъжностните лица са за престъпления по служба.
Производството е образувано след сигнал от 16 януари до главния прокурор Сотир Цацаров, който пък го е препратил по компетентност до СГП и "Антикорупция". Сигналът е изпратен до тогавашния председател на НС, премиер, министър на вътрешните работи и до шефа на ДАНС. На 20 април, ден след публикуването на записа, в който Сашо Дончев съобщава за срещата си със Сотир Цацаров, агенция "БГНЕС" съобщи за сигнал от същата дата и същите адресати. От прокуратурата уточниха, че нямат информация дали и какво те са предприели по него.
 Спецпрокурори и служители на ДАНС са иззели  документи, включително и в сградата на КЕВР. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който вчера се отказа и от битката за ВСС по лични причини, бе заедно с агентите в комисията. Той уточни, че са сключени договори, ощетили държавата, но не може да каже размера на щетата, тъй като все още не са назначени експертизи. Към момента няма привлечени обвиняеми лица, но се събират доказателства. По думите на Сарафов не се разследва настоящият състав на КЕВР. Той не изключва проверката да обхване по-голям период.
Твърденията в сигнала вече са проверени от прокурори в СГП. Вчера бе образувано и разследване, което трябва да констатира дали членовете на КЕВР са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали направените от дружествата инвестиции отговарят на предварително заявените и утвърдени от регулатора. Контролът на действителните инвестиции има пряко отношение върху цената на газа за крайния потребител. Предмет на разследване ще бъде и осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз" (впоследствие "Овергаз мрежи" АД) и по-точно дали действията на КЕВР не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта, гласи позицията на прокуратурата.
Друга част от разследването е свързана с януарска жалба до КЕВР от "Овергаз Инк" АД срещу "Булгартрансгаз" ЕАД за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до хранилището в "Чирен". "Въпреки че комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", което към момента не е приключило. От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата", подозират от прокуратурата.
Преценява се има ли длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата в София, което е довело до значителен ценови скок за крайния потребител.
Разследването стои и в станалата скандална среща между Сотир Цацаров и шефа на "Овергаз" Сашо Дончев. В позиция главният прокурор се оплака, че са поискали от него да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка на "независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ". Запознати веднага припомниха, че повече от един от членовете на КЕВР са свързвани с Дончев и е възможно да са взимали решения в негова полза, които да са ощетили държавата. Бизнесменът пък си призна, че е показал копие от жалбата си до СГП за отказа на достъп до хранилището в Чирен.

снимка БГНЕС

Прокурорите и ДАНС влязоха вчера в КЕВР

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ