26 Април 2024петък16:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Франция отхвърли статуквото

Републиканците и социалистите претърпяха пълен срив

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 7

Завърши първият тур на най-скандалните и непредсказуеми избори във Франция за президент. Центристът Еманюел Макрон си осигури и психологическото предимство на първото място от първия тур за 7 май.
Основателят на движението "Напред!" Еманюел Макрон успя да изпревари лидерката на "Национален фронт" Марин льо Пен. Окончателните резултати от преброяването на бюлетините от президентските избори във Франция сочат, че Еманюел Макрон завършва първия тур с 23,75%, а Льо Пен - с 21,53 на сто. Официалните данни показват, че Марин льо Пен е получила подкрепа основно в провинцията. В Париж за нея са гласували едва 4,99% от избирателите. Макрон от своя страна е получил в столицата 34,83% от гласовете.
По данни на Министерството на вътрешните работи, което във Франция отговаря за провеждането на изборите, кандидатът на традиционната десница от "Републиканците" Франсоа Фийон е на трето място с 19,91% от гласувалите, а лидерът на леворадикалното движение "Непокорната Франция" Меланшон се приближи практически плътно до него с 19,64 на сто. Истински разгром претърпя Социалистическата партия на Франция - нейният кандидат Беноа Амон получи едва 6,4% от гласовете, следван от лидера на партия "На крак, Франция" Никола Дюпон-Енян с 4,9 на сто.
Избирателната активност в страната е била относително висока - около 70%, сочат предварителните резултати. За първи път в историята на страната вотът се проведе в условията на извънредно положение, обявено заради терористичните нападения.
"Разгръща се нова страница във френската политика", коментира пред АФП Макрон. За пръв път в съвременната история на Франция до балотаж не стига представител на основните политически сили, отбелязват френските медии.
Марин льо Пен благодари на патриотичните гласоподаватели за историческия резултат и заяви, че задачата й е да защити френската независимост и култура.
Министър-председателят на Франция Бернар Казньов и кандидатът на социалистите за президент Беноа Амон призоваха избирателите да гласуват за Макрон на втория тур на 7 май. Франсоа Фийон призна поражение и също призова поддръжниците си да подкрепят на втория тур Еманюел Макрон срещу Националния фронт. Крайнолевият кандидат  Меланшон не призова своите избиратели да гласуват против крайната десница. Изглежда, че крайната левица по-скоро би гласувала за крайната десница, отколкото за Макрон.
Веднага след обявяването на резултатите в Париж на площада на Бастилията се събраха протестиращи. В резултат на сблъсъци между силите на реда и демонстранти, чийто основен лозунг беше "Нито Льо Пен, нито Макрон!", най-малко двама души бяха ранени. Полицията използва палки, гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разгони протестиращите.
След първия тур на изборите за президент във Франция западните медии обърнаха внимание на разделението в страната. Много писаха за разкола във френското общество. При това журналистите почти единодушно заемат страната на победителя - лидера на движението "Напред" Еманюел Макрон - и настоятелно препоръчват на французите да "направят правилния избори" между "доброто" и "злото" на втория тур.

БГНЕС

Привърженици на Льо Пен ликуват след обявяването на резултатите

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ