25 Април 2024четвъртък13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма нищо по-постоянно от временното

Идва ли краят на един от символите на съветското следвоенно строителство?

/ брой: 79

автор:Галина Младенова

visibility 2691

Руската Държавна дума се зае с обсъждането на проектозакона за реновирането на старите пететажни сгради в Москва. Планът на столичните власти предвижда от лицето на Москва да бъдат изтрити всички стари пететажни сгради, построени от 1957 до 1985 г. Тези къщи, наричани от хората "хрушчовки", с неудобни, тесни апартаменти и некрасива архитектура са били построени като временни жилища с идеята да бъдат съборени след четвърт век. По-късно срокът на експлоатацията им е бил удължен до 50 години, но през 2017-а търпението на градските власти, изглежда, свърши.
Инициативата на московския кмет Собянин бе подкрепена и от президента Путин. Програмата се очаква да засегне 1,6 млн. души и 25 млн. кв. м жилищна площ - една десета част от целия жилищен фонд на Москва. Това ще струва 6 трилиона рубли.
Това, което е било мечта за човека през 1950-те, за съвременните жители на Москва вече е абсолютно неприемливо. Никой днес не иска да живее в кухня от 4 метра. Според анкета на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) 80% от жителите на "хрушчовките" подкрепят програмата за събаряне на овехтелите жилища.
Нима наистина си отива една епоха? Както се казва обаче - няма нищо по-постоянно от временното.
Не са малко московчаните, които са разтревожени от идеята за разрушаване. Те се страхуват от принудително преместване в отдалечени райони, събарянето на здрави сгради, които имат нужда само от ремонт. Мнозина не вярват на обещанията на властите, че хората ще бъдат преселвани в същия или съседен район и че домовете им ще бъдат включвани в списъка за събаряне само със съгласието на жителите. Причината за това неверие е, че нищо от обещанията всъщност не е определено нормативно.
Критиката към законопроекта расте лавинообразно. Наскоро Съветът към президента на Русия по кодификацията и усъвършенстването на гражданското законодателство изрази рязко несъгласие с идеята на московските власти. Експертите твърдят, че законопроектът не решава поставената задача по обновяването на жилищния фонд и трябва да бъде преработен. Съюзът на московските архитекти на свой ред излезе с редица аргументи против прибързаното разрушаване на "хрушчовките". Според тях ползите от събарянето в сравнение с реновирането не е очевидна, а новото строителство ще създаде многократно натоварване на града и ще изкриви образа на Москва.
Специалистите предупреждават, че за да не понесат щети, инвеститорите ще трябва да построят 1,5-3 пъти повече жилища на мястото на съборените. Това обаче означава, че в средната зона на Москва ще се заселят до три милиона нови жители. А това пък ще доведе до необходимостта от изграждане на нови инженерни комуникации, пътища и социални учреждения. В същото време рязко ще намалеят градинките, парковете, детските и спортните площадки, опасяват се архитектите.

Как са се появили "хрушчовките"?

От 1954 до 1964 г. при управлението на Никита Хрушчов 54 млн. съветски граждани - една четвърт от населението на СССР - се преместват в нови апартаменти. След Великата отечествена война съветската страна се сблъсква с невероятна жилищна криза. Проблемът бил не само в разрушените от бомбите и снарядите сгради. По време на управлението на Сталин милиони хора напускат селата и малките градчета и отиват да работят в заводите в големите градове. От 20-те до 1958 г. градското население на Съветския съюз се увеличава от 18 до над 50% от общото население. Огромната част от градското население е принудена да живее в т. нар. комунални жилища, в които в един апартамент съседстват по няколко семейства. Необходимо е било бързо и не скъпо решаване на проблема. И то било намерено.
В института на Моспроект под ръководството на Виталий Лагутенко е разработен проект за бързоизграждащи се типови жилища от панели. Измислена е логистиката и системата от комбинати, където на конвейерен метод се правят не отделни тухли, а цели стени, а понякога дори и стаи. Масовото строителство на 5-етажните сгради започва в края на 50-те години. В такива сгради архитектите се отказали от асансьорите. Така било по-евтино. Поради тази причина обаче се принудили да се строят не повече от 5 етажа, за да не се отрази на здравето на хората, препоръчали лекарите. Височината на таваните от 2,5 м позволявала на новодомците някак си да дишат, а на строителите да строят по-бързо. Минимализъм е имало във всичко. Заради дебелината на стените обаче мнозина са ставали неволни свидетели на чужди скандали, а често се случвало и да се будят от съседското хъркане.
Преместването в отделни апартаменти, които след тесните комуналки изглеждали като палати, за мнозина се превърнало в истински празник.
Буквално за няколко години Москва се разраства с нови големи квартали. Една от отличителните черти на хрушчовските микрорайони е внимателно премисленото им планиране: в съседство с магазини, метростанция и кинотеатър. Заедно с новите сгради се появявали дървета, трева и цветя. Микрорайоните били планирани така, че на хората им е удобно там и днес.

Скромност във всичко

Хората в Русия често въздишат: "Имаше прекрасна сталинска архитектура, а след това всичко някак си деградира и се стигна до панелното строителство". Архитектурата на сталинското време е наистина невероятно красива. Тя обаче има един огромен минус - много е скъпа и се строи дълго време. А хората имали спешна нужда от жилища.
Първият в СССР вариант на "хрушчовка" е бил построен в Ленинград през 1955 г. Вътре е бил истински рай според представите на тогавашните архитекти. Височината на таваните - над 3 метра, във всяка стая по два големи прозореца. Големи кухни, дъбови врати в апартаментите.
Хрушчов обаче решил, че всичко това е излишно - съветският човек трябвало да живее по-скромно. Затова и сградата, предназначена за работнически семейства, така и си остава експериментална. А за останалите пететажки се приемат други мерки - по-ниски тавани, по-малки стаи, никакви излишества.
По онова време "хрушчовките" растели като гъби. Сглобяването на къщите от предварително направени панели икономисвало пари и време. Например сграда с пет входа се издигала за няколко седмици. Някои стахановци успявали да свършат това само за пет дни.

Чуждият опит

Безспорно е, че старите пететажни панелки са остарели. Какво обаче ще се появи на мястото на "хрушчовките"? Според плановете вместо тях ще бъдат построени 20-30-етажни сгради.
А ето какво споделя Би Би Си за подобен опит във Великобритания. Британската програма е предложена през 2002 г. от тогавашния вицепремиер Джон Прескът. Тя предвиждала разрушаването на 400 хил. сгради в 12 града в Северна Англия. Ставало въпрос за нискоетажни стандартни сгради, построени стена в стена - в Англия такива сгради се наричат "тераси". Предлагало се "терасите" да бъдат заменени с по-големи сгради с гаражи и градини.
Както и "хрушчовките" английските "тераси" се изграждали - но 100 г. по-рано - преди всичко за работнически семейства. За онези, които масово се преселили в града и живеели буквално в бараки. Програмата на Прескът обаче бързо била замразена заради неефективността на местните власти и съдебните искове от жителите, опитващи се да спасят домовете си. В крайна сметка били съборени по-малко от 30 хил. сгради, а новите на тяхно място били два пъти по-малко. Всичко това струвало близо 3 млрд. долара, дадени от правителството. Проектът изпокарал много съседи, едните от които искали събарянето, другите били против. И в крайна сметка огромни жилищни квартали, напуснати от жителите си и "консервирани" в очакване на събаряне, днес са превърнати в пустиня.
Днес московските власти са категорични, че няма да прибързват с решенията си, за да не допуснат същите грешки. И нищо чудно поне една част от временните "хрушчовки" да продължат живота си.



Една от отличителните черти на хрушчовските микрорайони е внимателно премисленото им планиране: в съседство с магазини, метростанция и кинотеатър



Според плановете на мястото на овехтелите къщи ще се появят модерни 20-30-етажни сгради



През 50-те години евтиното и бързо строителство е било приоритет



Събаряне на "хрушчовки" в Москва през 2006 г.



"Хрушчовка" в съседство с днешните модерни московски небостъргачи



Такива стандартни сгради се строили и в най-отдалечените краища на СССР. На тази снимка са "хрушчовки" в Нурек, Таджикистан

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ