19 Април 2024петък04:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА:

Зрителите трябва да бъдат възпитавани във висок театрален вкус

Започнахме инициативата "Хайде на театър!" за деца и родители, казва мениджърът на Открита арт сцена на Шипка

/ брой: 79

автор:Надежда Ушева

visibility 1305


"Публиката няма нужда само от евтини комедии, на които се смее и после бързо ги забравя"



Театралното пространство на столицата се обогати с още едно - Открита арт сцена на Шипка.  Неин мениджър е актрисата Милена Червенкова, директор на Арт театър. След цялостен ремонт залата и сцената на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" 34 отново приема публика и дава възможност на талантливи професионални  трупи от София и страната да играят на нея.
Подновената сцена се превръща в постоянен дом на трупата на Червенкова, която е единствената независима професионална театрална формация с 25-годишна история. В репертоара й има 50 спектакъла за деца и възрастни, изиграни над 2000 пъти в София, страната и чужбина.


- Как стана така, че се озовахте отново във вашия стар нов дом?
- В средата на август м.г. отидох при директора на Руския културно-информационен център Павел Владимирович Журавльов по съвсем страничен  повод на кратка среща, а разговорът ни продължи 4 часа! Накрая последва покана към мен да върна Арт театър в РКИЦ и да обединим усилия, за да създадем заедно нашето отроче, което нарекохме Открита арт сцена на Шипка. Преместихме се от НАТФИЗ с един камион багаж... На 27 октомври за първи път играхме "Петя и вълкът" по музика на Сергей Прокофиев, а вечерта - "Кучета" на проф. Великовски. На 27 април стават 6 месеца, откакто сме в РКИЦ. 
- Какъв е принципът на тази Открита арт сцена? Как работи? По какво се отличава от останалите?
- Освен хубавите спектакли на Арт театър каним и други талантливи колеги от София, страната и, дай боже, от чужбина. Първите ни гости бяха в рамките на Пролетната театралната седмица, която организира Открита арт сцена на Шипка по повод Международния ден на театъра. На 29 март представихме независимия проект "Краят на градината" по текстове от различни пиеси на Чехов. Работа на режисьора Георги Михалков, в сътрудничество с актьорите Десислава Чутуркова и Милен Николов. На 30 март дойде самият прекрасен Вальо Ганев с трима талантливи музиканти, за да представят при нас "Историята на войника" по музика на Стравински. На 31 март играхме нашата комедия "Една крачка напред" и на 2 април бе премиерата на Арт театър - "Принцесата и Свинарят" по Х. Кр. Андерсен, навръх неговия 212-ри рожден ден!
На 28 април от 19 ч. ще ни гостува  Драматично-кукленият театър "Сава Доброплодни" от Шумен с пиесата на Яна Добрева "Пясъчен пъзел" под режисурата на Съби Събев. През май чакаме Смолянския театър с "Три сестри" по Чехов.
Това, което отличава Откритата арт сцена на Шипка от много други, е абсолютното ми убеждение, че публиката има нужда не само от евтини комедии, на които се смее и после бързо ги забравя. Публиката трябва да бъде възпитавана във висок театрален вкус. Доколкото зависи от мен, това ще бъде така. Заедно с моите колеги от мениджърския екип - Камен Коев, Марияна Коева и Здравко Здравков, гледаме всеки спектакъл или 10 мин. откъс от него, преди да го поканим при нас. Ние се намираме в сграда, която се явява представител на великата руска култура. Това е голяма отговорност... И още на Арт сцената ще има концерти, премиери на филми, на книги, в красивото Бяло фоайе - ще правим изложби, хепънинги и пр. инициативи.
- Какво предлага детският ви репертоар? Има ли нови заглавия?
- Детският ни репертоар освен "Принцесата и Свинарят" включва "Любовта към трите портокала", в стил комедия дел арте, по сценарий на Карло Гоци, "Меко казано" по Валери Петров, "Петя и вълкът" по музика на Прокофиев, "Чудна история за любовта, която прави чудеса" - авторски спектакъл на Милена Перпелиева и Здравко Здравков. В него се съчетават театър и кино, тъй като в залата има страхотна система за мултимедия. С подкрепата на  г-н Журавльов започнахме инициативата "Хайде на театър!". Всяка неделя от 11.30 ч. каним децата и техните родители на театрален празник при нас.
Също от началото на март, след кастинги,  всяка неделя започна наша Арт студия към Открита арт сцена на Шипка за деца от 7 до 12 г. Работим много сериозно по следната схема - от 13 до 14 ч. колеги ги обучават в пластика, ритмика, танци и пр. От 14 до 16 ч. - актьорско майсторство - етюди, художествено слово, пиеси, приказки. В заниманията се сменят актьори от Арт театър, като  по този начин до децата достигат различна енергия, темпераменти, хъс.
- Какво ви предстои до края на годината?
- Много ми се иска в края на май да събера приятели да направим шоу, с което да завършим нашата програма "25 години по Пътя". В нейните рамки преди година и половина излязоха прекрасни заглавия. Иначе с проф. Великовски до края на септември ще излезе премиерата "Последната жена на Дон Жуан" от Леонид Жуховицки. За ролята на Дон Жуан сме поканили Георги Златарев от театър "Възраждане". Успоредно с това нашият невероятен  Камен Коев (той е с мен в Арт театър 19 години!),   който има режисьорския опит от комедията "Една крачка напред", репетира с нас "Скъпа Елена Сергеевна" от Людмила Разумовска. Отговорността за ролята на Елена Сергеевна е моя. Премиерата предстои в края на октомври. За Коледа ще подготвим "Събуди се, красавице, събуди!..." от Екатерина Борисова. След Нова година планираме работа с режисьорите Мартин Киселов и Георги Михалков - какво - засега е тайна. Ще каним и руски, и френски трупи да играят тук. И накрая да припомня мисълта на Питър Брук, че хубавият театър е нужен както хлябът и виното... Затова - гледайте театър - храната за вашите души!



   Програма за май:                                           
                                                                                                    
4 и 11 май от 11 ч. - "Принцесата и Свинарят"
5 май от 19 ч. - "Една крачка напред"
11 май от 19 ч. - "Кучета"
26 май от 19 ч. гастрол на Смолянския театър с "Три сестри" от Чехов

Детски недели под егидата "Хайде на театър!":
7 май от 11.30 ч. - "Любовта към трите портокала"
14 май от 11.30. ч. - "Чудната история за любовта, която прави чудеса"
21 май - "Принцесата и Свинарят"




      






 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ