20 Април 2024събота16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Има опасност от огромна глоба по делото, заведено от "Овергаз"

Нарушението, от което компанията се оплака в Брюксел, вече било отстранено

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 17

Сериозна санкция може да бъде наложена на България по делото, заведено от "Овергаз" за ограничаване на достъпа до мрежите на държавните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Това коментираха вчера пред БНТ бившите енергийни министри Драгомир Стойнев и Теменужка Петкова. Петкова посочи, че процедурата в Европейската комисия е на "финалната права". "Дружествата от държавната енергетика са дали своите възражения и аргументи", посочи тя. Ако решението е в полза на "Овергаз", глобата за Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде в размер до 10% от оборота. Драгомир Стойнев добави, че има опасност Брюксел да наложи и прехвърляне на собствеността и определи това като "много сериозна санкция".
"Овергаз" се оплака от ограничен достъп до мрежите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" през 2012 г. Нарушението е съществувало още от 2007 г., но през 2014-2015 г. вече е било отстранено. Това е потвърдено и от Европейската комисия. Драгомир Стойнев призова всички политически партии да бъдат единни, за да убедят ЕК, че нарушението на пазара е премахнато и да не се стига до сериозните санкции.
Двамата коментираха също искането на прокуратурата да се отмени решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на природния газ от 1 април. В петък стана известно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Административен съд София-град решението на КЕВР от 31.03.2017 г., с което, считано от 01.04.2017 г. цената на природния газ се повишава с 29,6%.
От ВАП са установени съществени нарушения на административнопроизводствените правила, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган.
При проверката на ВАП са разкрити противоречия с материалноправни разпоредби (Наредба №2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ), изискващи спазване на принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи. Според ВАП са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката - прозрачност за определяне на цените, възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни числови величини и начина, по който са определени ценовите компоненти, и не е ясен начинът на образуването им.
От ВАП е констатирано, че решението на КЕВР противоречи на целта на закона, тъй като на практика се потвърждава (със съвсем минимални корекции и при допуснатите нарушения) заявлението на "Булгаргаз" АД, и извършеното не е в унисон с целите по чл. 2 Закона за енергетиката и с основните ръководни начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Описаните нарушения, допуснати при издаване на протестирания акт, водят до незаконосъобразност в цялост, поради което ВАП иска пълна отмяна на решението на КЕВР.
Теменужка Петкова обясни, че цената се изчислява на базата на ясни параметри, сред които и всички разходи на "Булгаргаз" при формирането й. Според нея прокуратурата настоява да се проверят всички документирани и обосновани разходи на газовата компания. Драгомир Стойнев посочи, че енергийният регулатор предизборно не е позволил повишаване на цената на природния газ от 1 януари и това е причината за рязкото повишение сега.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ