19 Април 2024петък05:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учени от цял свят участваха в Марша на науката

Хиляди протестираха срещу "алтернативните факти" на популистките политици

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 17

Хиляди хора се присъединиха към глобалния Марш на науката във Вашингтон, обединявайки се срещу това, което мнозина виждат като "атака над фактите" от страна на популистките политици.
Обилните дъждове не спряха гражданите и техните речи и песни в знак на тревогата, възникнала след появата на т.нар. алтернативни факти за ключови въпроси като изменението на климата след избирането на Доналд Тръмп за нов президент на САЩ.
"Нямаме планета Б" бяха написали демонстрантите. Виждаха се и слогани като "Запазете науката ни велика" по повод Деня на Земята. Протестиращите се спряха пред Капитолия, отправяйки посланието си за наука.
"Науката е политическа, но не е пристрастна. Тя служи на всички. Заедно можем да спасим света!", каза пред журналисти Бил Ню от Планетарното общество. Подобни събития и речи имаше по цял свят - от Сидни до Акра.
Във време, когато Земята е отбелязала три последователни температурни рекорда, а ледът се топи безпрецедентно на полюсите, рискувайки покачването на морското равнище през следващите десетилетия да засегне голяма част от континенталната повърхност, е по-важно от всякога да се говори по темата и да се вземат мерки за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.
"Отървете се от жаргона", посъветва Тайлър Деуит, звезда на популярното шоу на ютюб за науката. "Направете това разбираемо, накарайте хората да се грижат, говорете с тях, а не за тях. Не можем да се оплачем от намаляването на финансирането, ако не можем да кажем на данъкоплатците защо науката има значение", изтъкна той.
Организаторите подчертаха, че протестът е непартиен, но все пак притесненията по отношение на предизвикателствата пред ролята на науката в обществото се засилиха при президентството на Тръмп. Държавният глава предложи драстично съкращаване на финансирането за научни изследвания и се обяви срещу пактове за климата и екологичните разпоредби на предшественика си Барак Обама. Той се противопостави на предишния кабинет в подкрепа на консервативните християни, които оспорват преподаването на еволюцията в американските училища. "С този президент науката е в опасност", казва Елизабет Джонстън, пенсиониран биолог. Тръмп излезе с изявление, защитавайки политиките на администрацията, насочени към опазване на околната среда, "без да навреди на работещите семейства в Америка".
В Лондон стотици хора се разходиха от Музея на науките до парламента, носейки знаци със съобщения като "Науката е секси" и "По-малко агресия, повече уравнения". В демонстрациите се включи и актьорът Питър Капалди, изиграл любимия на мнозина Доктор Ху.
В Гана организаторите се фокусираха върху лекции и екологични действия в защита на силно замърсената околна среда.
Протестиращите в Сидни бяха облечени с бели лабораторни престилки и призоваха политиците да подкрепят научната общност. Гражданите на австралийските градове Мелбърн, Бризбейн, Пърт, Аделаида и новозеландските Уелингтън и Оукланд напомниха, че макар днес да има толкова много фалшиви новини и алтернативни факти, науката е тази, построила съвременното общество.
Протестиращите в големите университетски градове в Европа публикуваха снимки в Туитър от маршовете в Бон, Хелзинки, Мюнхен и Стокхолм. В Париж пък се четеше: "Ние сме съпротивата срещу оранжевата заплаха във Вашингтон! Защитавайте науката!"
"Виждайки заплахата срещу логичното мислене и фактите, учените са все по-енергични", заяви Пол Хенъл, главен изпълнителен директор на независимата организация на учени и журналисти Climate Central. "Учените не са известни със своето приятелство", казва проф. Дейвид Рей от университета в Единбург. "Ние сме обучени да разпитваме, да критикуваме и, ако е необходимо, да се конкурираме помежду си. Това, че в момента вървим заедно, е свидетелство колко застрашена е нашата общност", посочи той.
Целта на Марша на науката беше да сближи учените и обществото, както и да представи изследванията им по достъпен начин. Организаторите смятат, че за учените може да бъде трудно да комуникират с обществото и активно окуражават изследователите да стават политици, за да може гласът им да бъде чут.

БГНЕС

"Науката е политическа, но не е пристрастна. Тя служи на всички. Заедно можем да спасим света!", обявиха участниците в Марша във Вашингтон

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ