Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Председателството на Съвета на ЕС обедини депутатите

Само патриотите се заядоха и оспориха програмата

Юлия Кулинска

21. Април 2017 , брой: 77   476   0Темата за председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. успя да обедини болшинството от депутатите. Първият пленарен ден на 44-то НС започна с изслушване на служебния вицепремиер по подготовката на събитието Деница Златева. "Председателството не е просто процедура, защото е дошъл ред на България, а е възможност и отговорност на страната да инициира дебати в трудни за Европа времена. Ще водим ЕС в дебати за излизане на Великобритания от ЕС, следващата финансова рамка, мигрантската криза и темата за сигурност. Това е възможност за България позициите ни ясно ще бъдат чути от всички страни от ЕС и ще можем да поставим национални теми по време на председателството", заяви Златева.
Вицепремиерът получи въпроси за инициативата от всички парламентарни групи. Единствените критики за подготовката на страната ни дойдоха от ПГ на "Обединени патриоти". Депутатът Петър Петров определи нивото на свършената работа като нула. Той предупреди, че ще оспори приоритетите на страната ни, заложени в националната програма. Абсурдно е да продължим приоритети, които си е поставила Естония, която е председателствала преди нас, подчерта Петров.
Златева обаче отрече тезата му и я определи като доста погрешна. Тя обясни, че е изготвена програма за създаване на националните приоритети или националната програма. Очаква се първият вариант да е готов до края на юни, като най-рано може да е представена през ноември. Тя ще включва приоритети на министерства, но Златева уточни, че ще се опитат да бъдат включени и НПО-та, социални партньори и представители на академични среди. Според нея първият основен акцент трябва да бъде развитие на предприемачеството и на единния пазар. Вторият трябва да бъде фокусиран върху темата, свързана със сигурността, политиката по миграция."Заинтересовани сме от реформа на Дъблинското споразумение. Няма да отстъпим и от приоритета за запазване на кохезионната политика и от разширяването на страните от Западните Балкани", поясни  служебният вицепремиер.
"Има гласуван бюджет от предишното редовно правителство за 150 млн. лв. За 2016 от планираните 50 млн. лв. са изразходвани около 23 млн. лв. За тази година бяха разпределени средства, които са финансово установени от държавния бюджет. Златева увери, че подготовката ще се побере в планираните 150 млн. лв.", отговори Златева на въпрос на секретаря на ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски.
Шефът на НС Димитър Главчев изтъкна, че приветства единодушието, с което е внесен проектът. Това е едно добро начало за парламента, отбеляза той.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави всички депутати за консенсуса по темата и припомни, че тя е била приоритет в програмните декларации при откриването на 44-то НС. Това е пресечна точка, която всяка ПГ ще подкрепи, убеден е Цветанов, който увери Златева, че ще получи подкрепа за всяка инициатива, полезна за държавата.

снимка Благовеста Цветкова

Председателството е възможност за България позициите ни ясно ще бъдат чути от всички страни от ЕС, заяви Деница Златева

БСП ще търси съгласие в НС за инициативата

"Добрата работа и добрата инерция по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъдат продължени и от следващия кабинет. Темите за приоритетите трябва да се обсъждат в НС. Такъв ангажимент бе поет от лидера на ГЕРБ. Ние ще следим внимателно дали това се случва. Ако парламентът стане мястото за дебати и решения по европейските теми, ще имате нашата подкрепа. Ако не, позицията ни ще бъде ревизирана. От "БСП за България" смятаме, че имаме решаващ принос за членството на България  в ЕС". Това заяви международният секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин. Според него важните теми за страната ни са членството на България в Шенген и поетапното отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка.
Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков подчерта, че в последните месеци България работи в тясно сътрудничество с Австрия и Естония в рамките на председателското трио. България е свършила своята работа и  е дала своя принос при изготвянето на общия план, по който съветът ще работи от юли 2017 г. до декември 2018 г. Всяка страна трябва да изготви и своя собствена национална 6-месечна програма", заяви Зарков.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"