Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Радев обвини политическата недалновидност за състоянието на армията

Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени, заявиха социалистите

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   100   0Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Тази оценка направи президентът Румен Радев при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски". Той оцени последния отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили като ясен и безпристрастен. Знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната, припомни Радев. Според него причините са "до болка познати" - липса на съвременна техника и оборудване, на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.
Радев смята, че държавното ръководство предприема мерки за преодоляване на тези негативни тенденции. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", категоричен бе държавният глава.
Президентът отбеляза, че през тези 105 години Военната академия е устояла на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование. По думите му академията е спойващо звено между българската армия и общество.

снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев уважи празника на Военната академия

 

 

 

България

 • Прокуратурата проверява дали членовете на комисията са подпомогнали високата цена на газа
  25. Април 2017 79
  193
  1

  Досъдебно производство срещу членове на КЕВР започна спецзвеното "Антикорупция" към СГП. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че са сключени договори, ощетили държавата, но все още не е ясен размерът на щетата. Иззема се документация от КЕВР. Проверява се предишен състав, но разследването на КЕВР може да се разшири.
  Делото...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"