Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Радев обвини политическата недалновидност за състоянието на армията

Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени, заявиха социалистите

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   146   0Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Тази оценка направи президентът Румен Радев при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски". Той оцени последния отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили като ясен и безпристрастен. Знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната, припомни Радев. Според него причините са "до болка познати" - липса на съвременна техника и оборудване, на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.
Радев смята, че държавното ръководство предприема мерки за преодоляване на тези негативни тенденции. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", категоричен бе държавният глава.
Президентът отбеляза, че през тези 105 години Военната академия е устояла на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование. По думите му академията е спойващо звено между българската армия и общество.

снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев уважи празника на Военната академия

 

 

 

България

 • Румен Радев препоръча на Борисов да не чете нелепици от хвърчащи листчета
  20. Септември 2017 184
  270
  0

  Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който увеличи шансовете на американците да пробутат на България любимите на ГЕРБ Ф-16. Временната парламентарна комисия за проучване на избора за купуване на нови изтребители предлага да започнем отначало преговорите и набирането на оферти да започнат отначало.
  От Ню Йорк Румен Радев посъветва...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"