Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Радев обвини политическата недалновидност за състоянието на армията

Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени, заявиха социалистите

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   124   0Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Тази оценка направи президентът Румен Радев при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски". Той оцени последния отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили като ясен и безпристрастен. Знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната, припомни Радев. Според него причините са "до болка познати" - липса на съвременна техника и оборудване, на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.
Радев смята, че държавното ръководство предприема мерки за преодоляване на тези негативни тенденции. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", категоричен бе държавният глава.
Президентът отбеляза, че през тези 105 години Военната академия е устояла на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование. По думите му академията е спойващо звено между българската армия и общество.

снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев уважи празника на Военната академия

 

 

 

България

  • Бъчварова изпратила писмо да министрите да дават идеи за закони до 1 юни
    26. Май 2017 101
    298
    0

    Не е нормално един месец парламентът да работи и да не се гласува нито един законопроект, заяви вчера Драгомир Стойнев. Той подчерта, че комисиите вече са сформирани и има внесени 5 закона от БСП от общо 10, които се бавят в комисиите. По-страшното е, че няма инициатива от страна на правителството, подчерта  Стойнев. "ГЕРБ се похвалиха след...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"