Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

ГЕРБ отказа на БСП да се преизчислят всички пенсии

Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени, заявиха социалистите

Юлия Кулинска

21. Април 2017 , брой: 77   261   0ГЕРБ отказа предложението на БСП от 1 юли т.г. да се преизчислят всички пенсии. Според гласящия се пак да става финансов министър Владислав Горанов това не било в правомощията на НС, тъй като актуализация на бюджета може да предлага само правителството.
Коментарът на ГЕРБ дойде веднага след като от левицата настояха с промени в Кодекса за социално осигуряване парите за старост да се променят на базата на средния доход за 2013 г. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев припомни, че последното преизчисляване е от 2008 г. при тройната коалиция. По думите му това е справедливост, която левицата е отстоявала по време на предизборната кампания. 1 млн. души ни подкрепиха на изборите и ние изпълняваме ангажиментите се към тях, уточни той. "Ако се приеме предложението ни, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. "стари" и новоотпуснатите пенсии, където разликата в размера за един и същи осигурителен стаж е огромна", поясни Стойнев. Той подчерта, че мярката наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.
От БСП подчертаха, че са направили и предварителна оценка на въздействието. "Пенсиите ще се увеличат различно в зависимост от годината на пенсиониране на конкретните граждани. За някои пенсии, които са преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20%. За тези, които са след този период, повишението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко. Преизчисляването ще струва 800 млн. лв. за една година", пресметна Стойнев.
  "За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери. Това са основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба",обяви Стойнев. Той призова всички партии да представят своите законодателни инициативи по този начин. 
Социалистите предлагат възнагражденията на депутатите в 44-ото НС да бъдат замразени към база декември 2016 г. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев изтъкна, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите обещават евентуално увеличение на доходите към края на мандата си. "Считаме за крайно неприемливо заплатите на депутатите да се актуализират на всеки 3 месеца. Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример да изразим съпричастност към огромното мнозинство българи, които живеят под или около прага на бедността", обясни Бойчев.
Предложихме временна комисия за проучване случаите на неизплатени заплати, съобщи зам.-председателят на ПГ на ДБСП за БългарияУ Крум Зарков. Той поясни, че членовете й трябва да осигурят паритет и надпартийност на проблема. "Често говорим за надпартийност в международен план, но имаме нужда от някои решения, които също са надпартийни. Това са доходите и справедливостта при заплащането", подчерта Зарков.
По-рано омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха в НС законодателни мерки, свързани с жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват социалните си  ангажименти. "Предлагаме промени в 7 закона за решаване на проблема. Днес внасям конституционна жалба в КС срещу член от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения", обяви Манолова.

снимка Благовеста Цветкова

Преизчисляването на пенсиите ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България, категорични са социалистите
 

 

 

България

  • Зам.-ректор на частен вуз, бивш деец на СБ, като външен съветник ще управлява проектни дейности във висшето образование и науката
    21. Ноември 2017 228
    128
    0

    Зам.-ректорът на частното Висше училище по застраховане и финанси доц. Евгени Евгениев, отговарящ за европроектите там, ще съветва МОН в управлението и изпълнението на проектни дейности за научните инфраструктури и за връзките с бизнеса на вузовете и науката. Това е жив конфликт на интереси, а такъв конфликт по времето на Кунева стана причина за рисково забавяне на оперативната програма на МОН...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"