Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Питат ЦИК има ли право Цветозар Томов на частпром

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   155   0Искане за проверка дали Цветозар Томов е в конфликт на интереси заради участието му в изследване на Фондация хуманитарни и социални изследвания, финансирано от фондация "Америка за България", изпратиха до ЦИК от "Солидарна България". ДУМА припомня, че по проект за близо половин милион лева ФХСИ определи осем медии, сред които и вестника, за проводници на антидемократична пропаганда. Сред авторите на доклада е посочен членът на постоянно действащата Централна избирателна комисия Цветозар Томов.
"Съгласно чл. 50, ал. 3, т. 3 от Изборния кодекс членовете на ЦИК нямат право на друга трудова и служебна дейност освен преподавателска. Спазен ли е в случая законът от члена на ЦИК Томов?", питат от сдружението. Те припомнят, че в други държавни ведомства и обществени органи правото на странична дейност на членове и служители е ограничено с вътрешните им правила. Те питат ЦИК има ли такива уредби и дали ръководството е било уведомено за страничните ангажименти на Томов.
"В доклада за т.нар. "антидемократична" пропаганда водещо място заема всекидневникът ДУМА, който се издава от най-голямата опозиционна партия в България БСП. Въпреки че в сдружение "Солидарна България" многократно сме имали принципни критични позиции спрямо политики на БСП, ние никога не сме подозирали, че тази партия е свързана с провеждането на антидемократична пропаганда. Ние сме силно смутени от подобни интерпретации, каквито докладът неминуемо поражда. Считате ли, че БСП по един или друг начин провежда антидемократична пропаганда? Ако е така, то това хвърля сериозна сянка върху демократичния изборен процес. А ако не е, намирате ли за уместни подобни внушения от страна на член на ЦИК и може ли той да бъде безпристрастен и обективен при изпълнението на основните си служебни задължения", питат от сдружението. "Солидарна България" са любопитни дали публикации за изборни нередности от десетките автори, нарочени от Томов в прокарването на антидемократична пропаганда, ще бъдат вземани предвид от ЦИК, или ще бъдат неглижирани като "вражеска пропаганда".

 

 

България

  • Пробутаха с един глас доклада за нарушенията в НДК, БСП и ДПС гласуваха против
    26. Юли 2017 144
    172
    0

    Томислав Дончев като принципал е одобрил промяна в устава на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕООД, с която е благословил Мирослав Боршош да одобрява безлимитни харчове за НДК. Това е станало през 2015 г. Дотогава шефът на двореца е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 хил. лв. Всичко над тази сума е трябвало да мине през...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"