Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Владимира Янева се отърва само с условна присъда за "Червеи"

Бившата шефка на Софийския градски съд е първият съдия, осъден за разрешаването на безконтролно подслушване

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   365   1Една година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок е окончателната присъда, която получи бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червеи". Върховният касационен съд й наложи и глоба от 1000 лв. ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде върнато на САС. Така бившата шефка на Софийския градски съд стана първият съдия, осъден за разрешаването на безконтролно подслушване.
Янева бе обвинена за многобройни разрешения за използване на СРС и за продължаване на експлоатацията им. Според обвинението това се е случвало 4 пъти от есента на 2013 г. до март 2014 г. В обвинителния акт пише, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.
На първа инстанция Янева беше призната за виновна само по едно от обвиненията - на 30 март 2014 г. е дала разрешила СРС за системата на МВР за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същия обект. Така е надвишен максимално допустимият срок за подслушване от 6 месеца.
Подсъдим по същото дело бе и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той беше оправдан на 2 инстанция за документни престъпления. Прокуратурата го обвиняваше, че е вписвал неверни обстоятелства в справки по искания за СРС. Костадинов беше признат за виновен и глобен с 3000 лева само за компютърно престъпление - ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната системата на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по дело. Столичният апелативен съд изрично подчерта, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел, което всъщност е и единственият резултат от прилагането на СРС по операцията "Червеи".
Заради скандала с подслушването срещу Янева беше образувано и дисциплинарно производство, което обаче бе прекратено през март 2016 г. Бившата шефка на СГС бе разследвана дисциплинарно и заради общото административно ръководството на съда. ВСС я наказа с понижаване в ранг за 3 години, но Янева обжалва.

 

СЕРИОЗНО ЗА СЕРИОЗНОТО:

= ГРАНТ_СОРОСОИДЕН ПОЗИВ (ЦИТИРАМ ПО СМИСЪЛ):

„ПАРТИЙНО_ШАРЕНИ СОРОСОИДИ ОТ БЪЛГАРИЯ (И НЕ САМО) ДА СЕ ОБЕДИНИМ ... В ПОДКРЕПА НА АНТИ БЪЛГАРСКИТЕ, НА АНТИ_НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ГРАНТ_СТИМУЛИРАЩАТА НИ ОЛИГАРХИЯ (например, в лицето на Сашо Дончев; Ивчо прокопиев & ко) СРЕЩУ ... ОСТАТЪЧНАТА НОРМАЛНОСТ (ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР - СОТИР ЦАЦАРОВ) В БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА“

*** БЪЛГАРИНО, ПРОЧЕТИ И ОСМИСЛИ:

• (виж: Блиц.bg - „Скандалът АРГО-гейт набира скорост! Продавач на презервативи "събира по офисите" хора за протест$; 23 Апр. 2017, 11:24;http://www.blitz.bg/politika/skandalt-argo-geyt-nabira-skorost-prodavach-na-prezervativi-sbira-po-ofisite-khora-za-protest_news506797.html );

• «…Граждански групи за натиск, малки, по-големи партии, така че, ако няма малка партия да символизира това нещо, ще се загуби, има да ги събираме по офисите, като ни потрябват…“

Тези думи са на протестъра, който стана известен с това, че продава презервативи и секс артиукили, Николай Стайков от скандалните записи на кръга АРГО, които изтекоха преди дни в медиите, предава Канал 3.

В тях падна маската на скандалното задкулисие, в което бизнесмени, политици, журналисти и социолози бабуват над тогава още новия политически проект на проваления министър на правосъдието Христо Иванов - "Да, България".
Въпросният цитат на Стайков пък онагледява моториката на протестите, които три години бяха представяни на обществото като "спонтанно недоволство на граждани".

При една от срещите на кръга АРГО Стайков описва, с какви ударни гтрупи разполага тази клика."Гражданския съвет на Реформаторския блок, „Протестна мрежа“, НПО-то на друго от протежетата на Иво Прокопиев – Саша Безуханова – Move BG, Движение „Обществен натиск“, „Обединени реформатори“, както и „няколко спин-оффа“ – определение за което се крият „грантови“ анализатори.
„Кой го няма – няма „Ранобудни студенти“, всички стават късно вече", отбелязва с тъга Стайков, защото очевидно студентите са отказали да участват в активните мероприятия на българската олигархия.

Същият този Стайков организира утре "събиране по офисите".

Това става ясно от събитие, създадено късно снощи в социалната мрежа. Протестът е пред Съдебната палата и е срещу Главния прокурор Сотир Цацаров, който е обичайната мишена на задкулисието, дирижирано от обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев.

Часът също не е избран случайно - между 18,30 и 19,30 часа, така че да съвпадне с централните новини на националните телевизии. Пак в стенограмите на кръга АРГО лъснаха и инструкциите на Прокопиев към участниците в срещите, които очевидно без проблеми пробутват тезите си в националните телевизии».

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"