19 Април 2024петък17:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Владимира Янева се отърва само с условна присъда за "Червеи"

Бившата шефка на Софийския градски съд е първият съдия, осъден за разрешаването на безконтролно подслушване

/ брой: 77

автор:Дума

visibility 27

Една година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок е окончателната присъда, която получи бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червеи". Върховният касационен съд й наложи и глоба от 1000 лв. ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде върнато на САС. Така бившата шефка на Софийския градски съд стана първият съдия, осъден за разрешаването на безконтролно подслушване.
Янева бе обвинена за многобройни разрешения за използване на СРС и за продължаване на експлоатацията им. Според обвинението това се е случвало 4 пъти от есента на 2013 г. до март 2014 г. В обвинителния акт пише, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.
На първа инстанция Янева беше призната за виновна само по едно от обвиненията - на 30 март 2014 г. е дала разрешила СРС за системата на МВР за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същия обект. Така е надвишен максимално допустимият срок за подслушване от 6 месеца.
Подсъдим по същото дело бе и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той беше оправдан на 2 инстанция за документни престъпления. Прокуратурата го обвиняваше, че е вписвал неверни обстоятелства в справки по искания за СРС. Костадинов беше признат за виновен и глобен с 3000 лева само за компютърно престъпление - ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната системата на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по дело. Столичният апелативен съд изрично подчерта, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел, което всъщност е и единственият резултат от прилагането на СРС по операцията "Червеи".
Заради скандала с подслушването срещу Янева беше образувано и дисциплинарно производство, което обаче бе прекратено през март 2016 г. Бившата шефка на СГС бе разследвана дисциплинарно и заради общото административно ръководството на съда. ВСС я наказа с понижаване в ранг за 3 години, но Янева обжалва.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ