19 Април 2024петък00:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Добивът на злато в Трън скара гражданите с бизнеса

/ брой: 77

автор:Ася Гардели

visibility 2103

Добивът на злато в Трън скара вчера жителите на града и бизнеса. Споровете около разработването на златните находища в общината се разразиха вчера на организирана от Българската минно-геоложка камара (БМГК) дискусия на тема "Митове и факти за добивната индустрия в България" в читалището на града. На срещата имаше представители на бизнеса от минния бранш, на хора от града, обединени в сдружението "Трън", лекари, както и граждани на планинското градче. Поводът бе среща разговор относно отдаването на концесия на мините в общината.
Според изпълнителния директор на БМГК Иван Андреев чрез разработването на мините безработицата ще бъде драстично намалена, а районът облагороден заради инвестициите на концесионерите. Според него заплатите в общините, където има развита минна индустрия, са 4 пъти по-големи от тези, в които липсва минно дело. Той даде за пример Панагюрище и Чавдар, където заради инвестираните средства от концесионери, по неговите думи от прашни населени места те са се превърнали в чисти и облагородени градове с ниска безработица.
Хората от Трън обаче не пожелаха да слушат разясненията на заетите в бранша и твърдо се обявиха против отдаването на концесия на мините, заради страхове от евентуална екокатастрофа в района. Имаме документи, които показват наличие на арсен, а твърдението, че няма уран в Трънско, е демагогия, каза Парка Динева, член на сдружението. Арсенът тук е 10 пъти над нормата, добави още тя.
Според икономиста Владимир Каролев, ако в общината се развие минното дело, основните предимства ще бъдат три - подобряване на инфраструктурата в района, работеща добивна промишленост и развитие на туризма. Каролев обаче бе посрещнат с остри критики от част от гражданите на Трън. Заради това той се ангажира лично да спонсорира мобилен уред за измерване на показателите на въздуха и нивата на замърсяване. Основното замърсяване не е следствие на работещите мини, а заради отопляването на въглища, посочи Каролев и допълни, че най-богатите държави в света са развити заради минната индустрия, която в повечето случаи е 80% частен капитал и 20 на сто - държавен, с изключение на Китай, където браншът е напълно държавен. У нас 46,3 на сто от добавената стойност се формира от предприятията, работещи в минната индустрия, което е 5 пъти повече от тези, които работят в други отрасли, категоричен бе Каролев. Икономистът напусна срещата преди приключването й, заради нападките от страна на трънчани.
Иван Андреев заяви, че минната индycтpия е инвеcтиpала 700 млн. лв. в социални проекти за последните 20 години. Според него предприятията в бранша са вложили над 4 млpд. лв. за технологично обновяване и развитие, а на инвеститори като тези на мините като "Oбpочище" и "Уpаново" трябва да бъдат отнемани концесиите. БМГК ще се бори с неверните твърдения и факти за минната индустрия, допълни още той. Според него в България отрасълът е един от най-развитите в Европа, а автоматизацията е навлязла изключително много и посочи за пример мини, които се управляват дистанционно и от голямо разстояние. Има и специални разработени уреди, които улавят прахта от работата, за да не се замърсява въздухът, каза още шефът на камарата. Андреев припомни, че у нас пряко заетите в минното дело са общо 24 хиляди, а косвено работят още над 120 хиляди души.

Снимка Авторът

На среща в Трън жители от района се обявиха против минната индустрия по екологични причини

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ