Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Открит е поръчителят на атентата в Петербург

Засега службите не съобщават името му

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   427   0Руските спецслужби са разбрали кой е поръчителят на терористичния акт в метрото в Санкт Петербург. Това заяви директорът на Федералната служба за безопасност Александър Бортников, предаде РИА "Новости".
"Практически е установен", заяви Бортников. На уточняващия въпрос директорът на спецслужбата отново само потвърди, че е "установен".
За терористичното нападение са задържани около 10 души. Газета.ру пък уточни, позовавайки се на свои източници, че на територията на Русия са били ликвидирани двама заподозрени за организиране на терористични актове. Във вторник съдът арестува родения в Киргизия Аброр Азимов. Той е смятан за един от организаторите на атаката в метрото - според версията на следствието, той лично е подготвил атентатора. Другият брат Акрам Азимов бе задържан по-рано.
Азимов-старши, според информации на спецслужбите, е помагал при препращането на пари, използвани при подготовката на атентата, а също така осигурявал връзка с емисари на международни терористични организации. Каква е ролята на по-малкия му брат Аброр засега не е ясно. Според версията на ФСБ той е един от организаторите, в Следствения комитет обаче смятат, че Азимов-младши е съучастник и ролята му тепърва се установява.
Аброр и Акрам Азимови са родени в Южен Киргизстан, те са етнически узбеки. През 2013 година двамата получават руско гражданство.
Мощният взрив избухна в Петербургското метро на 3 април. Тогава загинаха 15 души. Общо пострадаха 102 души. По-късно в метрото намериха още една бомба, която бе обезвредена.
По предварителни данни непосредственият изпълнител на терористичния акт е 22-годишният роден в Киргизия Акбаржон Джалилов. Следователите смятат, че именно той е оставил замаскираната бомба на "Площад на Въстанието", а след това се е взривил във вагона.

 

 

 

Свят

 • ЕС успя да извади от санкциите на САЩ част от енергопроектите с руско участие
  18. Август 2017 161
  82
  0

  Благодарение на усилията на Евросъюза от санкциите на САЩ са извадени някои енергопроекти с участие на Русия. Това заяви пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов.
  В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"