Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Открит е поръчителят на атентата в Петербург

Засега службите не съобщават името му

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   474   0Руските спецслужби са разбрали кой е поръчителят на терористичния акт в метрото в Санкт Петербург. Това заяви директорът на Федералната служба за безопасност Александър Бортников, предаде РИА "Новости".
"Практически е установен", заяви Бортников. На уточняващия въпрос директорът на спецслужбата отново само потвърди, че е "установен".
За терористичното нападение са задържани около 10 души. Газета.ру пък уточни, позовавайки се на свои източници, че на територията на Русия са били ликвидирани двама заподозрени за организиране на терористични актове. Във вторник съдът арестува родения в Киргизия Аброр Азимов. Той е смятан за един от организаторите на атаката в метрото - според версията на следствието, той лично е подготвил атентатора. Другият брат Акрам Азимов бе задържан по-рано.
Азимов-старши, според информации на спецслужбите, е помагал при препращането на пари, използвани при подготовката на атентата, а също така осигурявал връзка с емисари на международни терористични организации. Каква е ролята на по-малкия му брат Аброр засега не е ясно. Според версията на ФСБ той е един от организаторите, в Следствения комитет обаче смятат, че Азимов-младши е съучастник и ролята му тепърва се установява.
Аброр и Акрам Азимови са родени в Южен Киргизстан, те са етнически узбеки. През 2013 година двамата получават руско гражданство.
Мощният взрив избухна в Петербургското метро на 3 април. Тогава загинаха 15 души. Общо пострадаха 102 души. По-късно в метрото намериха още една бомба, която бе обезвредена.
По предварителни данни непосредственият изпълнител на терористичния акт е 22-годишният роден в Киргизия Акбаржон Джалилов. Следователите смятат, че именно той е оставил замаскираната бомба на "Площад на Въстанието", а след това се е взривил във вагона.

 

 

 

Свят

 • Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните
  24. Ноември 2017 231
  110
  0

  Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
  Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"