Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Свят

Журналистите в Европа са подложени на натиск

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   288   0Журналистите в Европа са подложени на насилие и натиск. Това са изводите от доклад на Съвета на Европа, представени от международната организация. Отбелязва се, че често европейските журналисти са изложени на неоправдана намеса в работата, което поражда страх и автоцензура. Всеки трети от общо 940 участници в допитването е заявил, че в последните три години е претърпял физическо насилие заради професионалната си дейност. Общо 69% от журналистите са свидетелствали, че са станали жертва на физическа саморазправа, заплахи, унижения.
На второ място по честота (53%) са случаите на оказване на натиск в интернет - с лични нападки или с целенасочени кампании за оклеветяване.
Половината журналисти са съобщили за натиск от заинтересовани групи. Общо 46% съобщават за получени заплахи със сила, а 43 на сто - за натиск от политически групи. Съобщава се също за случаи на целенасочено проследяване (39%) и натиск от полицията (35 на сто).
Случаите с физическо насилие срещу журналисти са били най-чести в Южен Кавказ и Турция, но се съобщава за подобни събития в държави от ЕС, както и в страни от Западна Европа, които не членуват в общността.
Изследването, чийто пълен текст все още не е представен, показва също, че равнищата на автоцензура сред журналистите в Европа са високи. Една пета от журналистите казват, че са били подложени на натиск да изготвят материалите си така, че ръководството им да ги преглътне. Всеки трети е бил принуждаван да смекчи материала си, ако е засягал чувствителен въпрос. Всеки четвърти е трябвало да задържи информация, а в 15 на сто от случаите изобщо да се откаже от получена информация.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"