Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Образование

МОН намалява риска от загуба на пари от ЕС заради забавянето при Кунева

Вили Гаврилова

21. Април 2017 , брой: 77   328   0Напълно е възможно при добра организация да бъдат назначени оценители за научните проекти и те да бъдат класирани до септември т.г., за да се сведе до минимум всякакъв риск за загуба на европари по Оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР). Това заявиха вчера от МОН на запитване от ДУМА по повод на медийни съобщения, че писмо на Еврокомисията от края на март предупреждавало, че плащането на парите е застрашено заради забавяне на процедурите за избор на оценители.
Забавянето на програмата стана при предишния екип в МОН през 2016 г., обясни служебният зам.-министър Ваня Стойнева - тогава вместо през февруари обявяването на процедурите за набиране на оценители е станало чак в края на август, в края на септември е била обявена обществена поръчка за фирма, която да небере оценители, на 20 януари т.г. пък срокът за подаване на проекти е бил удължен до 28 февруари. Писмото от Еврокомисията в края на март съдържа преглед на всички действия от момента на одобрението на ОПНОИР досега. ДУМА писа подробно за скандала с измислицата фирма без компетентност да набира оценители за науката, след който в края на февруари т.г. служебният министър проф. Николай Денков отмени обществената поръчка и започна нова процедура за централизирано пряко набиране на учени за оценяване на научните проекти. Срокът за представяне на заявления за участие в конкурса от международните експерти изтече на 18 април. Подадени са над 200 заявления от индивидуални международни оценители, тяхното оценяване и класиране ще започне в началото на юни, съобщиха от МОН. Междувременно тече проверката дали съответстват на правилата подадените от учените ни проекти за центрове за компетентност и за центрове за върхови постижения. Стойнева, която оглавява и дирекцията в МОН, управляваща ОПНОИР, съобщи, че са предприети всички мерки, за да не се стигне до загуба на пари в края на 2018 г. заради забавянето от 2016 г. Набелязани са конкретни мерки за периода от април, т.е. до декември 2018 г. Срокът за оценяването и класирането на проектните предложения е три месеца от назначаването на оценителната комисия с възможност за удължаване до четири месеца. Управляващият орган на програмата ще се възползва от тази възможност за удължаване, така че оценката ще приключи в срок - до 20 юли т.г. Договорите ще бъдат подписани през септември 2017 г. 

 

 

Общество

 • Актуално
  Нито МО, нито ДАНС пишат в отчетите си за "основната заплаха", откъде се взе тя в обобщения доклад?
  20. Септември 2017 184
  182
  0

  България на три морета в Третата световна война срещу Москва. Колко безумия натвори правителството на ГЕРБ за 7 секунди. Президентът Румен Радев: "В България има политици, за които нашите отношения с Русия никога не са достатъчно лоши". Цар Борис ІІІ: "Ако изпратя българска войска на Източния фронт, тя ще се присъедини към руснаците заедно с духова...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"