29 Март 2024петък00:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юве и Монако в топ 4 в Европа

/ брой: 77

автор:Дума

visibility 7

Ювентус и Монако оформиха полуфиналистите в Шампионската лига ден след като мадридските Реал и Атлетико се класираха в топ 4. Жребият за полуфиналите ще се тегли днес и ще бъде предаван по бТВ.
Юве завърши 0:0 като гост на Барселона и така елиминира считания за фаворит шампион на Испания с общ резултат 3:0. Каталунците положиха много усилия, за да наваксат огромното си изоставане от първия мач, но този път не успяха да пречупят съперниците, както в предишния кръг преодоляха в исторически обрат ПСЖ след загуба с 0:4 в първия мач. Така Ювентус има шанс да завърши сезона с исторически требъл, след като е на крачка от поредната си титла в Серия "А", а освен това се класира и за финала за Купата на Италия. Лео Меси отново не успя да вкара гол на Джанлуиджи Буфон, а Барса остана на един мач от рекорда на Байерн от 16 поредни домакински победи в Шампионската лига.
39-годишният вратар на Ювентус Джанлуиджи Буфон пък записа 46 мача в Шампионската лига без допуснат гол. Повече "сухи мрежи" в най-престижния евротурнир имат само трима вратари: Икер Касияс (54), Едвин ван дер Сар (50) и Петер Чех (47).
Юве пък стана италианският отбор с най-много полуфинали „7“ в Шампионската лига, като изпревари Милан (6, но 5 трофея). "Старата госпожа" стана едва третият отбор в историята на Шампионската лига, който не допуска гол срещу Барселона в двата мача от елиминациите. Преди това същото постижение имат само Манчестър Юнайтед (0:0 и 1:0 през сезон 2007/2008) и Байерн М (4:0 и 3:0 през сезон 2012/2013).
След мача пък италианските национали Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи се сдърпаха за фланелката на Лионел Меси, но накрая с ценния екип се уреди адашът му Лео. Киелини пък се утеши с фланелката на Луис Суарес, който го ухапа зверски по време на Мондиал 2014, за което отнесе наказание от 8 мача.
"Имах чувството, че и цял ден да играем, пак няма да ни вкарат гол. Поздравявам играчите за всичко, което правят през сезона. Направихме поредна крачка напред, съвсем заслужено сме на полуфинал след отстраняването на съперник от топниво. Отбранявахме се добре, в атака нещата не стояха така, защото не успяхме да използваме максимално потенциала си на контраатака. Напрежението беше нормално.
Да не допуснеш гол срещу Барселона в 2 мача - това е нещо почти нечувано. Постепенно играчите свикват с мисълта, че могат да играят още по-добре. Трябваше да сме по-спокойни на "Камп Ноу", но на този стадион се играе трудно, тъй като на свой терен Барса беше съвсем друг отбор от този, който срещнахме в Торино",  каза треньорът на Юве Масимилиано Алегри.
Монако също очаквано и заслужено се класира на полуфиналите след нов успех над Борусия Д - този път с 3:1 и общо с 6:3 се нареди в топ 4 за 4-ти път в историята си след 1994, 1998 и 2004 г., когато игра и финал.
Младият Килиан Мбапе, който блестя в първия мач, се разписа и този път, при това още в 3-ата мин, като вкара за 5-и път в лигата. Радамел Фалкао (17) удвои с глава. Марко Ройс (48) върна някакви надежди на гостите, но резервата Валер Жермен (82), който смени Мбапе, им сложи край с 4-тия си гол в турнира.
"Още нищо не сме спечелили, но пишем история. За първи път в историята на Шампионската лига отбор, тръгнал от III предварителен кръг, стига до полуфинал. Борусия е голям отбор, но ние показахме майсторството си и заслужено победихме. Мачът завърши 3:1, но резултатът можеше да е и 5:3 или 6:3 заради много пропуски. Ние винаги атакуваме, атаката е в нашето ДНК. Щастливи сме, че поставихме френския клубен футбол в топ 4 на Шампионската лига. Нямаме предпочитания за съперника в полуфиналите. И трите отбора са много добри. Амбицията ни е да покажем качествата си и в полуфиналите. Всеки от четирите отбора може да спечели трофея. Излизаме с мисълта да продължим напред, макар и в тази компания да изглеждаме като аутсайдери. Ще ни бъде трудно да играем и в Европа, и у дома, където се борим за титлата. Ще играем до предела на силите си и на двата фронта", заяви португалският треньор на Монако Леонардо Жардим.

Снимка БГНЕС

Джиджи Буфон успокоява Лео Меси след отпадането на Барселона
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ