Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

Сцена

Словенски театър гостува с "Физика на тъгата"

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   176   0За първи път на българска сцена словенският театър "Антон Подбеушек" ще представи постановката "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов в рамките на театралния фестивал в Благоевград. У нас ще се играе едно представление, на 13 май, от 19 ч. в театър "Н. Вапцаров" в Благоевград като един от акцентите в афиша на петото издание на платформата за театър и изкуства "Тарарабумбия" в града. Преди това, от 17 ч., ще се проведе среща разговор с писателя Г. Господинов в камерната зала на театъра.
Премиерата беше през ноември 2016 г. в театър "Антон Подбеушек " в словенския град Ново место и дни по-късно - в Любляна, Словения, при голям интерес. Поставена е от млад театрален състав под режисурата на Тяша Чърнигой. Драматургията е дело на Маша Язбец, сценографията на Ал. Вуйович, а костюмите на Ирис Ковачич. 
Фестивалът се открива на 11 май от Камен Донев и неговия моноспектакъл "Лекция 2. За всеобщата просвета". Зрителите могат да гледат и Мариус Куркински с "Черното пиле" по Хайтов, "Богът на касапницата" - едно от хитовите представления на НТ "Ив. Вазов". Сред акцентите са още "Хеда Габлер" на реж. Крис Шарков, "Това НЕ Е Хамлет" на ТР "Сфумато", "Саломе" на  "Българска армия", "Иванов" по Чехов от програмата на МТ "Н. Бинев", "Вишнева градина" по Чехов на Плевенския театър.


 

 

 

Пегас

 • От редактора
  26. Май 2017 101
  121
  0

  Въпреки облачното време колко светла и празнична изглеждаше България на 24 май! Шествията по цялата страна събудиха у мен надеждата, че все пак не всичко е загубено, че ще ни има въпреки процесите на обезродяване, разяждащи обществото ни.
  Това е може би най-българският празник. Езикът и писмеността са един от трите стълба, заедно с вярата и семейството, благодарение на които ни има нас,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"