Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Изложба

Историята на Народния "оживява" в костюми

Дума

21. Април 2017 , брой: 77   55   0Народният театър "Иван Вазов" ще отвори част от изключително богатия си архив, за да разкрие някои от най-любопитните артефакти, свързани с неговата история. Фоайето на Първи балкон става истински музей на миналото на първата ни сцена.
Всеки, който посети представление, ще има възможност да се докосне до емблематични спомени от историята на театъра и да научи малко известни факти. Експозицията ще бъде постоянна и ще бъде допълвана.
Част от изложбата са репликите на едни от най-известните портрети, които красят сградата  вътре - на патрона на театъра Иван Вазов, рисуван от П. Морозов през 1920 г., на В. Кирков в ролята на Хамлет, дело на Д. Гюдженов от 1931 г., на К. Кисимов в ролята на Подкальосин ("Женитба" от Гогол), рисувана от Ив. Табаков, 60-те г., на Яворов от Цено Тодоров, 1914 г.
Гостите могат да видят оригинални дрехи. Сред тях са костюмът на Сава Огнянов от "Укротяване на опърничавата" на Шекспир (реж. Сава Огнянов, 1912), на В. Кирков от "Коварство и любов" на Фридрих Шилер (реж. Павел П. Ивановски, 1914), на Олга Кирчева от "В полите на Витоша" на Яворов (реж. Стефан Сърчаджиев, 1956). В специални витрини са изложени писмото на Вазов (ръкопис) до актьора Атанас Кирчев по повод постановката на "Борислав", чиято премиера е през 1909 г.
 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Април 2017 77
  303
  0

  Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
  Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
  Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
  Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"