Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Недостигът на желязо в кръвта води до здравословни проблеми

Малокръвието повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Аида Паникян

21. Април 2017 , брой: 77   97   0Желязото е съществена съставна част от хемоглобина в кръвта и е необходимо на организма не само за да транспортира кислорода, но и за снабдяване на клетките с енергия и за силна имунна система.
Дефицитът на желязо в кръвта е често срещано състояние. Една от 10 жени в детеродна възраст има подобен здравен проблем, но повечето не  подозират, твърдят лекари. Причината е, че дамите се нуждаят от повече желязо в сравнение с мъжете. По време на месечния си цикъл те губят желязо, обяснява Ханс-Хелмут Мартин, дипломиран експерт по хранене и представител на Независимото сдружение за здравна консултация в Германия.

Препоръчваната дневна доза

желязо за жените от 19 до 50 г. е 15 мг, а за мъжете - 10 мг. По време на бременността нуждите нарастват двойно. Докато жената кърми, също има повишена нужда от желязо - до 20 мг дневно.
Проблемът с дефицита на желязо може лесно да бъде изяснен с кръвен тест. Това преценява лекар, ако са налице някои симптоми като хронична умора, отпадналост, мускулна слабост, световъртеж, главоболие, бледа кожа, ноктите се цепят, има по-изразен косопад и най-вече ако резултатите от пълната кръвна картина (ПКК) показват нисък хемоглобин или хематокрит. Симптомите се появяват, тъй като недостигът на желязо пречи на доброто снабдяване на тялото с кислород. В зависимост от резултатите от кръвния тест и причините за железния дефицит се назначава съответното лечение. То е съпроводено от храна, богата на желязо. Връщането към нормалните нива може да продължи с месеци, тъй като организмът може да усвоява желязо само в много малки количества - общо запасите му са от 3-4 грама.
Медицината обяснява по-честите прояви на желязодефицит при жените със загубата на повече кръв при по-дълъг и по-обилен менструален цикъл. Затова прeпоръчителната доза желязо за дамите е около 15 мг. То се съдържа в месото, варивата и пълнозърнестите продукти. Бременните и кърмачките трябва да са по-внимателни с храненето, защото имат двойни нужди от желязо в сравнение с нормалното. Язвички в стомаха и червата както и кръводаряване също

могат да провокират недостиг

на желязо. То е възможно да се дължи още на сериозна кръвозагуба при операция или раждане, често кръводаряване или смущения в обмяната на желязото. При възрастните причината може да е незабелязана до момента на кървене в стомашно-чревния тракт. Това кървене може да е отчасти като страничен ефект от честия прием на обезболяващи медикаменти или лекарства за регулиране на обмяната на мазнините (срещу висок холестерол и триглицериди). Понякога недостиг на желязо се появява и заради вегетариански режим на хранене или небалансирана диета. При дефицит на желязо в кръвта може да се стигне до малокръвие, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени.
Жените консумират около два пъти по-малко месо от мъжете, доказва проучване в Германия. Те ядат средно около 600 г седмично. Месото е

ценен източник

на необходимото за организма желязо. Съдържащото се в него Хем-желязо се усвоява много добре, уточнява експертът Мартин. За сравнение - желязото от месото се усвоява на 20%, докато това от растителни продукти едва 5 до 10%. Причината е, че желязото от растенията трябва първо да премине през определени химични процеси, преди да се усвои и да попадне в кръвта. Проучвания в Германия сочат, че

вегетарианците

не страдат по-често от желязодефицитна анемия в сравнение с хората, които редовно ядат месо. При вегетарианците обаче организмът посяга на собствените запаси от желязо, когато не получава достатъчно от растителната храна.
Независимо дали човек е вегетарианец или не, важна е правилната комбинация от храни. Например витамин С повишава процента на усвояване на желязото в червата. Затова е добре да се комбинират пълнозърнести продукти, които съдържат желязо, с плодове и зеленчуци. Например каша от овесени ядки с малини, къпини или боровинки (може да се ползват и замразени) да се приготвя заедно с просо и чушки. Става и просто да добавите чаша прясно изцеден портокалов сок към яденето.
Освен месото други добри източници на желязо са пшеницата, просото и овесът, а също лещата и грахът. С оглед набавянето на достатъчно желязо е добре да ядем поне 2-3 пъти седмично най-малко по 100 г месо.

 

 

Неделник

 • За нея войводата Георги Бенковски разпорежда на летописеца Захарий Стоянов: "Запиши, че днес, 27 априлий, към нашата чета се присъединява и госпожата на Ивана Сутича - Мария Ангелова, родом наша българка, на която името ще остане записано в историята!"
  21. Април 2017 77
  489
  0

  Когато 300 башибозуци нападат село Поибрене по време на Априлското въстание, жителите му, сред които няма нито един въоръжен, казват на водача на башибозуците Хатун ага:
  - Бягайте, ага, защото Бенковски идва!
  Турците наистина се оттеглят и така селото оцелява.
  Припомнена от доц. Йордан Василев, това е само една от историите за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"