Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Обезболяващи + хапчета за киселини вредят на червата

Аида Паникян

21. Април 2017 , брой: 77   352   0Комбинацията от обезболяващи лекарства и хапчета против киселини може да доведе до възпаление на тънките черва, установили учени от Медицинския университет на Виена. Проучването е осъществено от клиничния фармаколог Маркус Цайтлингер и гастроентеролога Вернер Долак. Причина за проучването е, че подобна комбинация от двата вида препарати се предписва често в практиката. Пациенти с различни възпалителни заболявания получават обезболяващи и антиревматични средства (например съдържащи диклофенак). Тъй като те дразнят стомаха и при някои хора може да провокират болки и други оплаквания, лекарите често дават и хапчета за "защита на стомаха" (препарати против киселини, наричани в медицината инхибитори на протонната помпа).
Австрийските учени установили също, че включването на определен антибиотик (рифаксимин) в лечението предпазва червата от възпаление. Проучването им е публикувано в престижното научно издание Gastroenterology.
Антиревматичните препарати може да доведат до възпаления в целия стомашно-чревен тракт, може да атакуват и стомашната лигавица. В същото време лекарствата против киселини влияят негативно върху бактериалната флора в червата. Като последица от продължителната им употреба може да се стигне до заселване на червата с нежелани бактерии. По такъв начин индивидуалният микробиом на всеки човек може да се промени в нежелана посока.
Изводите на учените от Виена са подкрепени от снимки на живо от червата на пациенти. За целта използвали миникамера, която се поглъща като капсула. С този ендоскопски метод наблюдавали промените при 60 здрави доброволци в продължение на 14 дни. След поглъщането камерата попада в стомашно-чревния тракт и прави там автоматично снимки по пътя си. Доброволците били разделени на две групи. Първата получила комбинация от диклофенак и омепразол и в добавка рифаксимин. Втората група получила първите две лекарства и вместо антибиотик - плацебо. При около 1/3 от хората във втората група (без антибиотик) след две седмици са наблюдавани с помощта на капсулна ендоскопия забележими възпаления в тънките черва. При първата група (с рифаксимин) имало по-малко и по-леки възпалителни промени.

 

 

 

Неделник

  • Свят храм ли е то днес и жреци на знанието и възпитанието ли са учителите
    15. Септември 2017 181
    186
    0

    Първият училищен ден е скъп спомен за всекиго от нас. Първият звънец, първата учителка, първите съученици и приятели са незабравими! Пазим ги в душите си и всяка година, когато на 15 септември видим първолаците с китки, когато чуем училищния звънец, сърцата ни се разтуптяват. Оживяват у нас онези дни, когато и ние, трепетни и развълнувани, сме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"