Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Народна медицина

Зеленият чай намалява холестерола и повишава ефекта на антибиотиците

Аида Паникян

21. Април 2017 , брой: 77   319   0Зеленият чай понижава нивото на общия и лошия холестерол поне с 5-6 единици, показват резултатите от изследване, обхванало над 1000 души, обяснява ръководителката на научния екип от Университета по здравеопазване на Калифорния проф. Оливия Фунг. Зеленият чай съдържа катехини - антиоксиданти, които очевидно имат способността да понижават холестерола, като блокират отчасти неговото усвояване в черния дроб.
Данните от изследването върху зеления чай и нивата на общия и лошия LDL холестерол са публикувани в научното издание Journal of the American Dietetic Association.
Зеленият чай повишава ефективността на антибиотиците в борбата с най-устойчивите бактерии, твърдят египетски учени, цитирани от АМИ-ТАСС. Зеленият чай е най-широко разпространен в Египет и останалите страни от региона. Много болни го пият по време на своето лечение. Резултатите от изследването показват, че той убива бактериите много по-надеждно, отколкото дори антибиотиците. Освен това е способен почти с 90% да усъвършенства тяхното действие върху вирусите, твърдят египетските изследователи. Колегите им от Китайския университет в Хонконг са установили, че полезните вещества в зеления чай, благодарение на антиоксидантното си действие, проникват в тъканите на окото и предпазват от глаукома. Китайските учени отдават полезното действие на зеления чай най-вече на катехините в него и по-малко на други вещества като витамините С и Е, лутеина и зеаксантина. Това е първото изследване, което доказва, че антиоксидантите, съдържащи се в чая, имат способността да насищат клетките на очите и да действат срещу свободните радикали в продължение на до 20 часа, съобщава АМИ-ТАСС.

 

 

 

Неделник

  • Свят храм ли е то днес и жреци на знанието и възпитанието ли са учителите
    15. Септември 2017 181
    186
    0

    Първият училищен ден е скъп спомен за всекиго от нас. Първият звънец, първата учителка, първите съученици и приятели са незабравими! Пазим ги в душите си и всяка година, когато на 15 септември видим първолаците с китки, когато чуем училищния звънец, сърцата ни се разтуптяват. Оживяват у нас онези дни, когато и ние, трепетни и развълнувани, сме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"