Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Хазната можела да понесе 300 лв. минимална пенсия

Заложеният от ГЕРБ икономически ръст е прекалено оптимистичен, според Емил Хърсев

Дума

20. Април 2017 , брой: 76   317   0Напълно реалистично било хазната да понесе и 300 лв. минимална пенсия. Това стана ясно вчера от коментар на финансиста Емил Хърсев пред "България он ер". Според зам.-председателя на Българска стопанска камара (БСК) Димитър Бранков увеличение на минималната пенсия до 200 лв. е абсолютно реалистично за хазната. "Вече стана ясно, че в последните години бюджетното планиране е подценено и тези 100 млн. лв., които са необходими за повишението, ще бъдат осигурени безпроблемно", допълни зам.-председателят на БСК.
В управленската програма на ГЕРБ има един много съществен момент, който е твърде оптимистичен, коментира Хърсев. Става дума за очаквания икономически растеж и нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) за следващите 4 години. Според него заложеното ниво на БВП от 120 млрд. лв. в края на пълен мандат на правителството на Бойко Борисов означава средно годишен ръст от 7-8%, който би следвало да започне да се реализира веднага. "Няма как това да се случи, защото ние дори не знаем от каква база тръгваме, не е ясно какво е нивото на произведеното от икономиката за 2016 г. и най-вероятно ще разберем през 2021 г., просто такава е методологията", обясни финансистът. Хърсев е категоричен, че дори да бъде взета предвид текущата оценка за 2016 г., това пак е твърде оптимистичен показател, върху който се базира и оптимизмът на ГЕРБ за ръста на доходите. "Лошото е, че когато едната прогноза не се сбъдне, ще се ревизират и другите", добави експертът.
Според Бранков зададените от управляващите параметри са били постигнати през 2006-2008 г. "Тогава ставаше дума за 5-6% реален ръст, номиналният беше много повече. Тази прогноза би изглеждала реалистична, ако условията оттогава се повторят през следващите 4 години. Подобен икономически ръст след 8 години на депресия обаче граничи с прегряване на икономиката. Няма как да се постигне такъв растеж за толкова кратко време", смята Бранков.

 

 

Икономика

  • Според БСП ГЕРБ се опитва да наложи едноличен тип на управление в регулаторния орган
    28. Юли 2017 146
    54
    0

    Народното събрание отхвърли с мнозинство кандидатурите на двамата кандидати за заместник-председатели на комисията за финансов надзор. В подкрепа на двамата кандидати гласува единствено депутати от ГЕРБ. Гласовете "За" бяха 90, "Против" - 110, а 15 депутата се въздържаха. На практика от гласуването пролича, че има разцепление в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"