Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

Започва строежът на "Гранд каньон" в столичния "Младост"

Дума

20. Април 2017 , брой: 76   151   0Турската компания "Гаранти Коза" (Garanti Koza) е получила разрешение за строеж за първата фаза и започва изпълнението на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост". Тази първа фаза на мултифункционален комплекс предвижда изграждането на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. м надземна разгъната застроена площ. Очаква се строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г., съобщава "Капитал daily", като се позовава на информация от инвеститора. Общият размер на инвестицията в първия етап е 120 млн. лв. От компанията разчитат на собствено финансиране, като продават обектите на зелено.
Проектът, който ще е на мястото на бившата "Аско Деница", беше представен през 2014 г. Плановете на "Гаранти Коза" са да изгради на терена, който купи през 2013 г. за 23 млн. лв., три жилищни сгради - "Рила" (на 30 етажа, с височина 114 м), "Пирин" (19 етажа, 84 м) и "Витоша" (16 етажа, 73 м). В тях ще има общо около 700 апартамента. "Гранд каньон" ще включва още търговски център на пет нива, две от които подземни, с общо 40 хил. кв. м търговски площи, кинокомплекс със седем зали, детски център, супермаркет, фитнес и СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. Целият комплекс ще е разположен на парцел от 43 дка, който ще намалее до 37 дка след изграждането на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, обясняват от турското дружество.
Първоначалният план за завършването на комплекса беше то да стане факт през януари 2018 г., но липсата на строително разрешително отмества срока. В началото на март 2017 г. стана ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което кметът на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че тя ще бъде освободена. Сред най-сериозните критики към проекта е, че той ще е много по-висок от останалите сгради в квартала и ще задръсти ключова зона. В съобщението си от вторник от Garanti Koza посочват, че височината на сграда "Рила" "ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк "Младост" 1".

 

 

 

Икономика

 • Бизнесът у нас бави 22% от получените фактури, предприемачите ни са в дъното на класацията по редовност на плащания в Европа
  26. Юли 2017 144
  74
  0

  Една четвърт, или 24% от фирмите в България твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Това показват данни от десетото проучване "Навици на плащане в Европа" 2017. То е изготвено от колекторската компания EOS съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави.
  Навременните плащания в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"