17 Април 2024сряда01:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лиляна Повлова призна

Сгради са санирани за по 400 лв. на квадрат

Програмата вече нямало да е безплатна, ще има нарастващо съфинансиране от собствениците, започващо от 5-10%

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 19

През първите 10 месеца от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, когато нямаше таван на цените, има сгради, санирани за по 400 лв. за квадратен метър. Това призна вчера бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Второто правителство на Борисов прие постановлението за условията и реда за отпускане на пари по програмата през февруари 2015 г.
Първите 10 месеца от програмата нямаше таван на цените, каза вчера Павлова. "И тогава на най-различни цени видяхме, че се санират различни сгради в различни области. В края на 2015 г. казахме: слагаме ви таван. Референтната стойност казва - не повече от, да кажем, 250 лв. на кв. метър. Това е, което слагаме като таван, но ние го сложихме 10 месеца по-късно, защото виждахме, че има сгради на 200 лв., но и сгради на 400 лв. Сложихме по средата, на средна пазарна стойност таван. След това го намалихме, намалихме и обхвата на дейността", обясни Павлова.
Павлова отхвърли обвиненията около програмата за саниране и ги определи като лов на вещици. Всичко това било, за да бъдат дискредитирани определени министри от кабинета на Борисов. Според нея не звучат сериозно коментарите, че с 2 млрд. лв. е можело да се санират 4000, а не 2000 сгради. "Стартирайки програмата, ние казахме, че това не е програма за чисто саниране, а за цялостно обновяване на жилищните сгради, цялостен ремонт на тези сгради и удължаване на техния живот. Когато стесним обхвата на програмата, със сигурност ще могат да бъдат включени и други дейности и други сгради, но в крайна сметка целта беше да направим не само саниране, беше важно да удължим живота на сградите и да направим цялостен ремонт", каза Павлова. По нейните думи пазарът е този, който определя цената, и е нормално тя да е 250-290 лв., защото има и сгради, които са правени, преди да бъде сложен таван на цените, и са на по-високи стойности. "Цената от 150 лв. е утвърдена от нас, от нашето правителство и от мен като министър на регионалното развитие, но тя стеснява обхвата на дейностите, които влизат, които могат да бъдат включени в една сграда", каза бившият министър.
Вие знаете, че това беше и част от нашата предизборна кампания - програмата да продължи да разширява обхвата си във времето за по-малки сгради, включително в бъдеще и за еднофамилни, тухлени и т.н., каза Павлова. На въпрос наистина ли сега ще има доплащане, тя отговори, че това е част от компромисите, които от ГЕРБ трябвало да направят в рамките на преговорите с "Обединените патриоти", които категорично били против програмата. "Приемливият компромис е тя да продължи със съфинансиране, със собствено самоучастие прогресивно във времето на тези, които желаят да се включат", каза Павлова. По нейните думи това може да започне от 5-10% самоучастие, което да плаща всеки собственик. Тя смята, че позицията против програмата на патриотите е била свързана с темата за справедливостта. "Например, ако в една сграда живеят много бедни, пенсионери например, за тях е логично да е безплатно, но ако едно семейство е с добри доходи, защо не си плаща една част от санирането", каза Павлова.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ