26 Април 2024петък09:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Напрежението между КНДР и САЩ не стихва

Северна Корея показа в клип как ракетите й удрят САЩ. Щитът и мечът са подготвени, предупреди американският вицепрезидент

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 8

Северна Корея излъчи клип, който показва как нейни ядрени ракети изпепеляват САЩ. Видеозаписът бе излъчен в края на музикално представление по случай 105-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир-сен. Предишния ден КНДР отбеляза събитието с голям военен парад. На спектакъла, част от който бе излъчен по севернокорейската държавна телевизия, присъстваше лидерът Ким Чен-ун.
Клипът показва кадри от пробното изстрелване на ракета през февруари, към която се присъединяват други ракети. Всички заедно прелитат над Тихия океан и се взривяват в САЩ, предизвиквайки огромни огнени кълба. На следващия кадър се вижда как знаме на САЩ гори на фона на гробище.
Прожекцията бе съпътствана от аплодисменти и възгласи "Ура!" от страна на публиката, а Ким с доволен вид маха с ръка за поздрав.
По-рано на борда на самолетоносача "Роналд Рейгън" американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Северна Корея да не изпитва решимостта на въоръжените сили на САЩ, заканвайки, че ще има "поразителен и ефективен" отговор при всяко използване на конвенционални или ядрени оръжия, съобщи АП.
Облеченият със зелено военно яке Пенс, който е на посещение в Япония, поясни, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще продължи да "работи усърдно" със съюзници като Япония, Южна Корея и други световни сили за оказване на икономически и дипломатически натиск над Пхенян. Но той се обърна към моряците с думите, че "както всички знаем, готовността е ключът".
"САЩ винаги ще се стремят към мир, но при президента Тръмп "щитът и мечът са подготвени", изтъкна Пенс пред около 2 500 моряци на борда на самолетоносача във военноморската база "Йокосука" в Токийския залив.
"Тези, които предизвикат нашата решимост и готовност, трябва да знаят, че ние ще разгромим всяко нападение и ще посрещнем всяко използване на конвенционални и ядрени оръжия с поразителен и ефективен американски отговор", предупреди вицепрезидентът. Пенс каза още, че САЩ ще защитават свободното мореплаване в Южнокитайско море.
Междувременно Би Би Си съобщи, чеа мериканският самолетоносач и придружаващите го военни кораби не са плавали към Северна Корея, а в обратна посока. ВМС на САЩ съобщиха, че на 8 април ударната група със самолетоносача "Карл Винсън" е пътувала към Корейския полуостров на фона на напрежението по повод ядрените амбиции на Пхенян.
Миналата седмица президентът Тръмп заяви, че "армада" е изпратена към Северна Корея. В действителност групата е доста по-далеч и се е движела през протока Сунда в Индийския океан.
Тихоокеанското военно командване на САЩ съобщава, че е отменено посещението на пристанището в Пърт, но е завършено предварително насрочена обучение с Австралия, след напускане на Сингапур на 8 април. Ударната групата вече "е насочена към западната част на Тихия океан, както е наредено".
Не е ясно дали непристигналата ударна група е умишлено действие с цел да се сплаши лидера на Северна Корея, промяна на план или просто недоразумение, съобщи кореспондент на Би Би Си в Южна Корея.

Ютуб

Кадър от видеото



БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ