26 Април 2024петък19:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

За какво протестира София

Недоволството си от застрояването на зелени площи, през липса на канализация до лош транспорт, изразиха през последните месеци столичани

/ брой: 76

автор:Деси Велева

visibility 48

През последната година столичани надигнаха глави и станаха все по-инициативни и бунтуващи се. Не минава месец без общината да е подложена на натиск от поредните протестиращи жители на града, които се борят за правата си и настояват управниците и администрацията да си изпълнят вменените й задължения. От малки проблеми до големи нарушения варират поводите за жалби и възмущение на столичани. Понякога те успяват да се преборят за справедливост, друг път остават залъгани, докато се изпарят силите и ентусиазмът им за борба за по-качествен живот в най-големия град на България.


Презастрояването, запазването на зелените площи, транспортът и канализацията са най-честите поводи за ропота на столичани през последната година. Може да се каже, че вълната от протести в София започна с недоволството от застрояването на градинка в кв. "Младост". Жителите на района се оказаха най-бойни и успяха да предизвикат редица катаклизми през лятото на миналата година.

Жертва на битката

падна районният кмет Цвета Авджиева, от която ГЕРБ свали доверието си и тя бе принудена да подаде оставка заради инвестиционните намерения за строеж в градинка между три блока в "Младост" 1. Това доведе до избора на нов кмет в лицето на Десислава Иванчева - представител на Инициативния комитет за защита на "Младост". Последваха още протести срещу други инвестиционни намерения в квартала, но изходът от борбата не бе ясен довчера. Когато турската компания "Гаранти коза" получи разрешението, закъсняло няколко години, за строеж на първата фаза на проекта "Гранд каньон" в квартала - хотел, жилищни сгради, търговски център на пет нива, фитнеси и пр. Пък хората нека си протестират. Хич не е ясно как Иванчева може да се справи с очакванията им да спре бетонирането на района, заложено още през 2009 г. с приемането на подробния му устройствен план.
Горещото лято за кмета Йорданка Фандъкова и подчинените й продължи с друг зелен протест - на  жители на столичния квартал "Изток", които също се обявиха срещу застрояването на пространствата в района. Те алармираха, че голяма част от градинките в междублоковите пространства скоро ще изчезнат. Освен това се оказа, че въпреки изискването новите сгради в квартала да бъдат до 33 метра височина, е било издадено разрешение на фирма за висок 67 метра блок. Тогава обаче главният архитект на район "Изгрев" Лъчезар Дойченов заяви, че всички строежи са напълно законни, като параметрите им са определени с  устройствения план за застрояване на София. Хората събираха подписи, а жалбата им бе изпратена и до Фандъкова.

Гласът на хората обаче замлъкна


засега.
Протестите срещу застрояването на зелените площи набраха сила с недоволството на жители на столичния квартал "Лагера", които с изненада научиха, че се планира строеж на частно училище в квартала. Школото трябваше да бъде построено върху имот, който е променен от публична в частна общинска собственост с решение на Столичния общински съвет. Столичани успяха да се преборят за парка си и районният кмет стартира процедура теренът да остане публична общинска собственост.
Есента на миналата година също бе бурна за Столичната община, която не успя да си почине от хорското недоволство. То избуя буйно от покрайнините на София, където жителите на кв. "Княжево" и на селата Владая и Мърчаево изразиха възмущението си от лошото транспортно обслужване. Те обвиниха управляващите в безпрецедентна незаинтересованост, арогантност и нехайство и поискаха незабавна смяна на автобусите, обслужващи жителите на село Владая и кв. "Княжево", с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти и норми. Оказа се, че хората от крайните района на столицата се обслужват от твърде стари автобуси, които на всичкото отгоре не са и редовни. Представителите на инициативния комитет обявиха, че опитите за разбирателство с представителите на Центъра за градска мобилност са претърпели провал и блокираха натоварен път. Общината все пак изпълни част от исканията им и поне засега не се очакват нови протести.

Транспортните връзки

са едни от основните проблеми и на жителите на кв. "Дружба". Последните месеци не минаха без някоя протестна подписка или декларация срещу достъпа до метро и довеждащия транспорт. Спрян достъп по пешеходна транспортна връзка между двете части на комплекса пък стана повод за редица протести, които няма да спрат скоро. Хората от кварталите станаха жертва на поредното недоразумение, предвидено в подробния устройствен план, според който използвана от години пътека се оказа частна собственост и бе заградена. С бурното си негодувание преди няколко месеца местните хора не позволиха двора на 68-о училище да бъде застроен за частна спортна зала. Явно инвеститорът и районната администрация бързо видяха абсурдността на идеята и скоропостижно се оттеглиха от безумния проект.
Макар и не толкова драматични, но постоянни в акциите си се оказаха и хората от "Горубляне", които през последните месеци няколко пъти  блокираха кръстовището на Самоковско шосе и Околовръстното с искане за изграждане на канализация в квартала. Оказа се, че и за 2017 г. Столичната община не е предвидила средства за нея така че и там хорското недоволство клокочи още.
Един от последните поводи за ропот на столичани с малко по-различен характер бе намерението на общината да строи Център за социална адаптация на стойност 100 000 лева до така наречените Виетнамски общежития, в които живеят, законно или не, хиляди роми от "Красна поляна". Според хората обаче

този център е завоалиран ход

да се настанят още цигани в района. Центърът стана повод и жителите на  "Красна поляна" да насочат вниманието на общината към проблемите, които създава ромската общност. Те настояха общежитията да бъдат разрушени, а ромите - разселени по други места. Хората се оплакаха и от повишаване на битовата престъпност, от повсеместното рушене на градинки и зелени площи от ромите. Явно предизборно от общината решиха да клекнат поне привидно пред исканията на хората и им обещаха да бутнат всички стари и разпадащи се постройки, населени с цигани. Засега обаче има застой в обещанията, но не и в исканията на хората, които се заричат да се борят докрай за правата и спокойствието си.
От столичната администрация обикновено противодействат на недоволството не с реални действия за удовлетворяване на исканията на хората, и вместо това свързват роптаенето им с политически манипулации, заблуда или провокации. Това обаче води до още обществено недоверие, което се трупа, за да израсте в поредно възмущение. От общината може и да се крият и да омаловажават хорските протести, но така те нито ще изчезнат, нито ще вдъхнат вяра в управленските действия. Жителите на столицата ще продължат да търсят правата си, дори и обезверени.


"Красна поляна" се вдигна два пъти на протест срещу ромските общежития


Макар и засягащ интересите на по-малък брой хора, проблемът с пътеката в район "Искър" продължава да стои неразрешен


Хората от "Горубляне" искат канализация в началото на ХХІ век;
За нови автобуси и нормални транспортни връзки настояват жителите на кв. "Княжево", Владая и Мърчаево


Градинка в жк. "Младост" през април -  вече се строи


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ