29 Март 2024петък02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Хикмет Мехмедов внушава впечатляващо магията на "Пепеляшка"

/ брой: 76

visibility 19

Благовеста Рядкова

От премиерата на балета "Пепеляшка" от С. Прокофиев на бургаска сцена (2013 г.) досега представленията не са малко. Всеки път вълнението на публиката съпътства развитието на действието и тя става съпричастна на великото произведение.
Мащабната фантазия, високият професионализъм и стремеж към истинското, доброто и красивото са спомогнали на проф. Хикмет Мехмедов да сътвори либретото, хореографията и режисурата на спектакъла. А солистите Веса Тонова (Пепеляшка) и Даниел Тичков (Принца) допълниха идеята за пълноценното претворяване на творбата и допринесоха за безкрайна наслада от възприемането й. Представянето и на останалите персонажи - двете сестри (Анета Стаматова, Надя Величкова) и майката (Добрина Бахова), бяха впечатляващи. Конкретната характеристика на пресъздаваните образи, особено в сцените, които са като диалози между тях и Пепеляшка, бяха поднесени изключително колоритно и майсторски. Не на последно място бих искала да отбележа, че балетът на Бургаската опера има попълнение от балетните класове на учениците на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" в града. Учебното заведение се явява потенциал за успешната реализация на младите хора.
Сергей Прокофиев пише: "На нас - авторите на балета, ни се искаше зрителите на тази приказна творба да видят в нея живи, чувстващи и действащи хора. В музиката Пепеляшка е охарактеризирана с три теми: първата - нещастната Пепеляшка; втората - чистата и мечтателната, и третата - влюбената Пепеляшка... В музиката се стремих да изобразя характерите на милата и мечтателна Пепеляшка, на боязливия й баща, на лошата мащеха, на заядливите сестри, на пламенния Принц, за да не останат зрителите равнодушни към радостите и мъките на героите..."
И точно така се случи. Магията на приказката беше внушена прекрасно! Любимката на бургаската публика Веса Тонова, заразяваща с чара си, раздаваше щедро своя професионализъм и талант. Феерията от красота, изящество и характерни персонажи убеждаваше зрителите в истинските чувства и отношения на онова магнетично привличане, обусловено от творческото себеотдаване на целия художествен екип. Изящните съкровени движения, породени на сцената, се извисяваха и превъплъщаваха в едно друго измерение, където духът властваше над материята и внушаваше чувство за съвършенство.                                                                                                        
Ярко беше присъствието и на Милен Петров (Бащата) и Светлан Николов (Учителят по танци).
В залата осезателно се усещаше очарованието и възхищението на публиката от спектакъла. През летния сезон тя ще се наслади както на "Лебедово езеро", така и на ново знаково заглавие от класическия репертоар на балета - "Спящата красавица". До нови срещи и попътен вятър!



Снимки ДО Бургас


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ