Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини от деня

Курумбашев в Лондон: Ще работя за най-добри условия за българите след "Брекзит"

Дума

3. Април 2017   684   0
Снимка


"Ще използвам възможностите и контактите, които имам, за да постигнем възможно най-добрите условия за българските граждани, за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след "Брекзит". Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев на среща с българската общност в Лондон. Срещата, организирана съвместно с БСП-Лондон, се състоя на 1 април. Участие в нея взеха oще евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Себ Данс, Джеймс Бекълс, общински съветник в Лондон, Светозар Димитров, втори секретар на посолството на България в Лондон, и Нишан Джингозян - председател на БСП-Лондон. Петър Курумбашев сподели притеснението си относно статута на българските студенти след "Брекзит" и начина, по който ще се определят таксите за образованието им след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той коментира един от възможните варианти, при който на острова се въведат едни такси за студентите от Обединеното кралство и други - за non-UK студенти. "Ще се борим за това размерът на студентските такси за гражданите на ЕС да бъде запазен", категоричен бе той. Курумбашев призова българите, живеещи на острова, да не се колебаят да сигнализират и търсят съдействие, както от него, така и от самото посолство в Лондон и общинския съветник Джеймс Бекълс, за всякакви нередности в контекста на "Брекзит" - в случай на некоректно отношение от страна на официални лица, обида в училища на деца, забавяне на документи, обидно отношение от работодател към служител. "Подобни въпроси ще бъдат директно отправяни към Мишел Барние, представляващ Европейската комисия при преговорите за Брекзит, и Ги Верховстад - главен преговарящ от страна на Европейския парламент", уточни Курумбашев. Евродепутатът от Себ Данс, който е от Лондон, изрази своето недоволство от начина, по който са третирани български граждани в Обединеното кралство. "Аз представлявам и българите в Европейския парламент, защото като лондончани вие имате същите права. Така че съм с вас и можете да разчитате на мен", подчерта Данс. "Правата на гражданите на ЕС трябва да важат с пълна сила и за тези от тях, които са избрали да живеят живота си тук и които несъмнено допринасят за нашата развитието на нашите общности и икономика", коментира от своя страна Джеймс Бекълс, общински съветник от Нюъм, където живее и най-голям брой български граждани. "United we stand" и "You`ll Never Walk Alone" (заглавието на химна на Ливърпул) бяха посланията, които отправиха участниците в срещата към нашите сънародници. Петър Курумбашев се срещна и с учениците от българското училище "Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон, където му бе връчена Петиция за признаване на българския език в ЕС като матуритетен език. Петицията е подписана от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и внесена в Комисията по петиции в Европейския парламент. Курумбашев, който е и заместващ член на тази комисия, се ангажира да съдейства за нейното разглеждане.

 

 

Новини от деня

 • Това заяви българският евродепутат по време на заседание на Комисията по образование и култура в Европейския парламент
  23. Ноември 2017
  84
  0

  Вчера Комисията по образование, култура, младеж и спорт на Европейския парламент прие с голямо мнозинство становище за изпълнението на Инициативата за младежка заетост от държавите членки. Автор на становището е българският евродепутат от групата на социалистите - Момчил Неков.

  Темата за младежката безработица продължава да бъде на дневен ред в Европейския съюз. Въпреки отчетения спад...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"