19 Април 2024петък15:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опозицията иска анулиране на референдума

Подозрения за манипулиране на 2,5 млн. гласа на референдума в Турция

/ брой: 75

автор:Дума

visibility 12

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) представи пред Върховната изборна комисия на Турция искане за анулиране на резултатите от референдума за конституционни изменения, който осигурява нови, по-големи правомощия за президента Реджеп Ердоган. Причина за искането са множеството нарушения на изборното законодателство по време на вота. Официалното искане бе представено пред комисията от заместник-председателя на РНП Бюлент Тезджан.
Въпреки многото недостатъци на демокрацията в Турция, изборите през последните години са били като цяло честни. В неделя обаче непризнаването на над милион бюлетини и решението на Висшия изборен съвет, че бюлетини с фалшив печат ще се считат за действителни, доведоха до съмнения за крайния резултат на референдума.
"До днес турската опозиция винаги е мислела, че е губила честно и почтено", коментира Селим Сазак от Delma Institute. "Това обаче промени играта".
На изборите в неделя с малка преднина от 51,41% избирателите подкрепиха предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Ердоган да се въведат конституционни изменения, според които държавата ще премине към президентска форма на управление, като основната власт ще бъде съсредоточена в ръцете на държавния глава.
Резултатите от вота, както и съобщения на международни наблюдатели, че по време на гласуването е имало редица нарушения, предизвикаха протести в някои части на Истанбул.
В същото време в изказване по време на среща на ПСР в Анкара премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че "всички трябва да уважават резултатите, включително и основната опозиционна партия". По думите му работата около референдума е приключила и "би било неправилно да се говори, след като нацията е казала думата си".
По-рано австрийският депутат и член на наблюдателната комисия на Съвета на Европа, която следеше провеждането на референдума в Турция, Алев Корун заяви, че в хода на гласуването са открити множество нарушения, които биха могли да повлияят на неговия изход. "Съществуват подозрения, че около 2,5 млн. гласа са били фалшифицирани", допълни тя.
Германия вече призова Ердоган да обясни нередностите на референдума. Турският президент Реджеп Ердоган трябва да отговори на подозренията за значителен дисбаланс на референдума за конституционни промени в неделя, поиска германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от "Политико". "Важно е бързо да се установи дали вотът е бил честен", изтъкна той пред местна медия.
Международните наблюдатели обявиха, че той е далеч от признатите стандарти. Ердоган обаче контрира, че Турция не признава оценката на Европа, пред чийто врати чака вече 50 години.
В самата Турция започнаха протестни демонстрации на несъгласните с резултатите от референдума. Големите медии в Турция обаче не отразяват това недоволство. В реч пред свои привърженици в Анкара пък президентът Ердоган го иронизира, като каза: "Виждам, че онези с тенджерите и тиганите пак са излезли".
На този фон властите в Турция решиха да удължат извънредното положение в страната с три месеца. Извънредното положение дава на Ердоган на практика неограничени правомощия в Турция.



БГНЕС

Ти не си моят президент!, скандираха хиляди в Истанбул по време на протест срещу резултатите от референдума. Демонстрации имаше и в Анкара, и Измир

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ