20 Април 2024събота18:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Реакциите на австрийските политици на референдума в Турция

Перспективата за присъединяване към ЕС бе погребана

/ брой: 75

visibility 14

Маргарита Самсарова,
специално за ДУМА от Виена


"Перспективата за присъединяване (на Турция към ЕС) де факто бе погребана". Така коментира резултатите от турския референдум за конституционни промени австрийският канцлер Кристиан Керн, който е и председател на Австрийската социалдемократическа партия, пред журналисти във федералното канцлерство.
Очевидно е, че вече е "невалидна" предвидената предприсъединителна помощ от 4 милиарда евро, запланувана за Турция. Що се отнася до споразумението между ЕС и турската държава от март 2016 г. за мигрантите, то трябва да остане в сила и Анкара да получава обещаните средства, след като спазва поетите ангажименти. "Навлизаме в нова ера", заяви Керн. На ниво ЕС трябва да се реши как да продължи сътрудничеството с Турция  в областта на икономиката и сигурността, както и по отношение на миграцията.
Австрийският канцлер същевременно подчерта, че Европейският съюз има интерес Турция да бъде стабилна държава, тъй като е важна страна в непосредствена близост до границите на ЕС. Европа няма полза Турция да е "неуспешна държава", дори само заради това, че населението й наброява 80 милиона души. Икономическата й стабилност е от значение за Европа, тъй като в противен случай ще последват нови вълни от икономически мигранти. Въпросите, свързани със спазването на човешките права, решаването на кюрдския проблем, изпратените в затвора опозиционни лидери и журналисти остават отворени, заяви Керн.
Външният министър Себастиан Курц от Австрийската народна партия (АНП), управляваща в коалиция със Социалдемократическата партия, настоя да бъдат прекратени преговорите за присъединяване. "Турция няма място в ЕС", заяви Курц.
Вицеканцлерът и председател на АНП Райнхолд Митерленер също изрази позицията, че присъединяването на Турция към ЕС със сигурност вече не е тема за обсъждане. Според лидера на партията на "Зелените" Ева Главишник резултатите от референдума сочат завой към авторитарно управление в Турция.
Председателят на Австрийската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Отмар Карас (АНП) заяви, че сме свидетели на "черен ден за всички демократи". В случая с демокрацията бе злоупотребено, за да бъде тя - демокрацията, ограничена, посочи той.
Австрийският президент Александър Ван дер Белен посочи, че турското правителство се е откъснало "със спорното и малко предимство" в полза на "авторитарна президентска система" според определението на Венецианската комисия към Съвета на Европа от европейските демократични ценности и стандарти. "Все повече се отдалечава присъединяването на Турция към ЕС". В същото време в неговата позиция звучат и по-меки нотки. "Трябва да сме уравновесени и да не затваряме вратата с трясък, а да водим разговор с турската страна. По-нататъшна ескалация не е в интерес на ЕС и Турция".
Турците в Австрия подкрепиха с голямо мнозинство предложените на референдума конституционни промени. Според Анадолската агенция 73,2% са гласували за въвеждането на президентска система, а 26,8% - против. Внушителната подкрепа за предложените на референдума промени отново изведе на преден план в общественото пространство темата за необходимостта от подходящ интеграционен модел. Статистическият годишник за миграцията и интеграцията 2016 г. сочи, че сред лицата с турски корени значително по-висок е процентът на по-ниско образованите и на безработните.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ